FINANCES
Empreses 07/04/2013

L'auge dels 'bitcoins'

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

Va néixer el 2009, en plena crisi, com una alternativa enginyosa a les divises convencionals, sense suports ni expectatives declarades. Del seu creador en coneixem el seu pseudònim, Satoshi Nakamoto, i la seva intenció de crear una moneda "lliure del control dels bancs centrals". A mesura que han anat caient les economies nacionals, de la mà de les seves obsoletes autoritats monetàries, Bitcoin ha anat guanyant puixança en el comerç d'internet, i ha anotat revaloracions rècord d'un 600% des de començament de curs i, a sobre, blindada contra la inflació.

Avui els actius en circulació de bitcoins valen més de 1.000 milions de dòlars. Atès que s'han emès uns 11 milions de monedes virtuals, una senzilla operació revela que el bitcoin és una divisa més potent que moltes de les sobiranes: cada bitcoin val 98 dòlars, en disposició de complicar la vida a euros, dòlars i iuans en un futur proper.

La por de la situació de Xipre i els dubtes sobre l'euro tenen a veure amb l'auge de la moneda virtual, tot i que el seu èxit radica principalment en els seus avantatges respecte a l'esquema del paper moneda.

En primer instància, el bitcoin és segur i barat. Això és així perquè en realitat no existeix físicament. Cada bitcoin és un codi encriptat en què els moviments es registren públicament. Cada usuari té dos codis, un de públic per rebre diners i l'altre privat i encriptat, que s'utilitza per als pagaments. D'aquesta manera, la comunitat d'usuaris, anomenada miners , és la garant de la seguretat en les transaccions. Les transaccions amb Bitcoin, a més, són peer-to-peer , sense intermediaris ni servidors centrals, i no comporten costos per a cap de les parts. Bitcoinpot esdevenir una empresa multimilionària. La divisa no depèn de cap govern o institució econòmica internacional, de manera que el seu valor no està determinat per les decisions polítiques, el futur de l'economia ni la situació financera del seu país d'origen. No podem descartar que en un futur es classifiqui com a valor refugi , a l'estil de l'or, i atregui molts més inversors cap a la moneda virtual. Per altra banda, els recaptadors ja poden estar preocupats: tenint en compte la falta de control que hi ha, seria impossible gravar amb impostos aquests diners si els seus posseïdors no els declaren.

Cada deu minuts s'encunyen 25 noves monedes bitcoin , fins a la xifra límit fixada de 21 milions d'unitats. Ens trobem, doncs, davant d'una divisa ideal per a l'estalvi, perquè té una emissió finita. Però, al seu torn, pot desincentivar el consum: ningú voldrà vendre-se-les si al cap d'un mes valdran més. La funció d'una moneda és facilitar les transaccions i fer rica l'economia com a conjunt, no només enriquir uns quants.

Analistes de borsa

stats