SERVEIS
Empreses 15/06/2014

L’atenció a la gent gran també fa les maletes

Suara, la principal cooperativa del sector social, s’estrena com a exportadora a Xile per superar l’efecte de les retallades a Catalunya

-elena Freixa
2 min
L’atenció  a la gent gran també fa les maletes

L’ATENCIÓ A LES PERSONESés generalment una activitat local, però les retallades públiques a Catalunya i al conjunt d’Espanya forcen a la transformació d’aquest patró. Els serveis, com els béns, també poden traspassar fronteres. Això és el que ha dut Suara, la principal cooperativa catalana del sector social, a engegar el projecte internacional a Xile després de més de 30 anys d’activitat centrada a Catalunya. El cuquet de l’expansió l’han despertat tant la tisorada en els recursos públics destinats a la dependència com les limitacions per créixer en un sector madur i que, per tant, ofereix uns marges cada cop més baixos, segons explica el director d’expansió de Suara, Sergi Morales. El guany no és l’objectiu de la cooperativa, afegeix, però sí que ho és la sostenibilitat per poder continuar amb el projecte, i això obliga a créixer i ingressar més.

La primera petjada de Suara a l’exterior consistirà a entrar al sector de l’atenció a la gent gran a Santiago de Xile aquest mateix estiu. Ja ha mantingut els primers contactes amb diversos municipis pròxims a la capital per donar-se a conèixer a les administracions i, en paral·lel, ha iniciat converses amb agents locals per establir col·laboracions a l’hora de prestar serveis, el que es coneix com a intercooperativisme.

L’elecció de Xile ha estat condicionada per diversos factors, com ara el grau de desenvolupament del país, un ritme d’envelliment superior al d’altres estats veïns i un moment polític “idoni”, després que la coalició d’esquerres de Michelle Bachelet guanyés les eleccions presidencials a finals del 2013 amb la promesa d’una aposta ferma per desenvolupar polítiques socials. Les oportunitats que ofereix Xile van fer descartar altres opcions per motius diferents. En el cas d’Europa, explica Morales, la competència hauria dificultat fer-se un forat al mercat, mentre que el nord de l’Àfrica té com a assignatures més urgents el desenvolupament d’altres àrees essencials, com la salut i l’educació.

La responsable de projectes estratègics de Suara, Anna Monells, defensa el salt internacional: “Som una empresa sense afany de lucre, del tercer sector, però si no hi ha un projecte econòmic no hi ha projecte social”, explica. L’atenció a les persones té un marge molt ajustat perquè no és una activitat productiva sinó de servei, i això implica que cal vetllar per la sostenibilitat a través del creixement, diu Monells.

Suara es planteja el repte internacional com un projecte a llarg termini i no descarta, si va bé, explorar Colòmbia o el Perú. “Podem reproduir el model de cooperació público-privada que hem desenvolupat aquí”, defensa Morales.

Nascuda de la fusió de tres cooperatives, Suara ha crescut fins a convertir-se en el principal grup cooperatiu del sector social a Catalunya, amb més de 3.000 treballadors, dels quals un miler són socis de la cooperativa. La seva activitat inclou centres residencials de gent gran diürns i nocturns, serveis d’atenció domiciliària, centres educatius i serveis d’orientació familiar, entre d’altres. La facturació l’any passat va ser de 62 milions d’euros. Amb aquest volum, Suara és una de les grans potes del Grup Clade, un grup empresarial cooperatiu del qual formen part Abacus o La Fageda.

stats