L'assessor financer, lluita sota mínims

Els 130 despatxos d'EAFI existents al mercat espanyol esperen l'esclat de la banca independent

L'assessor financer, lluita sota mínims / CONSELL GENERAL D'ECONOMISTES Zoom

La regulació de les empreses d'assessorament financer (EAFI) al mercat espanyol té amb prou feines cinc anys de recorregut, mentre que en altres països europeus té 50 anys d'experiència. Aquesta diferència abismal ha suposat la creació d'un mercat esquifit d'assessors financers que no arriba als 130 despatxos (eren només 81 el novembre del 2011), segons el registre de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Aquest tipus d'empreses intenten competir amb els bancs des de la independència. És a dir, ofereixen productes financers de tota mena i de totes les entitats financeres. Albert Grau, soci d'Argenta Patrimonios, una d'aquestes EAFI, explica la seva especificitat de la manera següent: "El que ens distingeix bàsicament d'un banc és que nosaltres estudiem les necessitats del client i li oferim tot el ventall de possibilitats del mercat. En canvi, qualsevol de les entitats financeres només intentarà col·locar a l'usuari els seus dipòsits, diners a termini i fons d'inversió".

Els bancs controlen la pràctica totalitat del mercat financer espanyol, una situació que no es dóna en altres zones europees i en països d'influència anglosaxona. Així doncs, el finançament tant de particulars com d'empreses passa necessàriament per la gran banca, que ha quedat tocada per la crisi i ha tancat l'aixeta del crèdit.

Albert Grau assegura que ara és el moment de les EAFI. "Ara la CNMV ens vol imposar un control intern d'auditoria, cosa que suposaria que moltes empreses, que sovint no tenen més de tres o quatre treballadors, hagin de crear un departament específic, i això comportaria un encariment dels serveis". Per Grau, la reacció de l'organisme regulador forma part de la tendència a exigir cada cop més transparència en la venda de productes financers, després dels problemes que hi ha hagut amb la comercialització de participacions preferents, deute subordinat i altres productes híbrids.

Models a Europa

Per conèixer la situació d'aquest sector emergent, el Consell General d'Economistes ha celebrat recentment una jornada en la qual tres ponents van remarcar les peculiaritats de les empreses equivalents a les EAFI a França, Alemanya i el Regne Unit. A França hi ha fins a 3.000 assessors financers, que allà es denominen CGPI, amb una clientela de 250.000 usuaris i un patrimoni de gestió de 50.000 milions d'euros.

El mercat alemany és el tercer a Europa, precisament per darrere de França i el Regne Unit. Actualment hi ha uns 30.000 assessors independents, amb unes elevats controls de gestió.

El president del Consell General d'Economistes, Valentí Pich, va anunciar que l'òrgan d'Economistes Assessors Financers ha iniciat un estudi sobre la situació de les EAFI a tot Europa, per fer una comparativa més acurada amb el mercat espanyol, que necessita una forta embranzida al seu desenvolupament.