Empreses 24/11/2013

Albert Castellón: l'artífex del renaixement de Moritz

Després d'una intensa experiència en el departament de vendes d'Unilever, va deixar la multinacional per embarcar-se en l'aventura de reconstruir una marca de cervesa

Vicenç Moliné
2 min

Quan Albert Castellón va rebre la trucada d'un headhunter oferint-li la direcció d'un projecte empresarial, aquest barceloní era, amb 28 anys, cap de vendes d'Unilever en el sector de l'hostaleria. Hi treballava des dels 21 anys, caçat a la universitat per la multinacional com un dels joves talents que impulsen i donen aire fresc a les seves marques. Davant d'una carrera professional ascendent, li van plantejar un projecte arriscat, difícil i, sobretot, misteriós. Castellón va anar a les primeres entrevistes sense ni tan sols saber per a qui treballaria i li van anar comunicant la informació en comptagotes. Finalment, quan li van dir que el projecte consistia a recuperar la marca de cerveses Moritz, explica que va sortir de l'entrevista decebut. "Vaig marxar amb molts dubtes; no em sonava de res", comenta. Va ser després de parlar-ho amb la seva família i que el seu pare l'il·luminés quan ho va veure molt més clar. "I tant! És la cervesa que jo prenia de jove, quan sortia dels entrenaments d'hoquei patins", li va dir. A partir d'aquell moment, Castellón es va prendre el rellançament de Moritz com "un repte absolut", atret pel concepte de refundació, de canvi radical.

Nascut el 1973 al barri de Sant Andreu de Barcelona, tenia només cinc anys quan Moritz va tancar portes. A l'hora de triar carrera, Castellón explica que va ser pragmàtic i va escollir administració i direcció d'empreses, que va cursar a l'Institut Químic de Sarrià. El món del business sempre m'ha atret", explica.

Escola Unilever

Abans d'acabar la carrera ja treballava a Unilever, on el seu primer mèrit va ser convertir-se en responsable de grans clients a Catalunya. "T'enfronten amb la realitat d'una manera salvatge però és la millor escola", resumeix. Ja implicat al 100% en el projecte de Moritz, el 2003 va estudiar un MBA a Esade per completar la seva formació i preparar-se per al càrrec de director general que desenvoluparia a l'empresa.

Res de copiar

Tot i el bagatge que es va endur d'Unilever, Castellón de seguida va ser conscient del sector en què s'havia ficat. "És un mercat extraordinàriament competitiu, només comparable al dels refrescos", reconeix. Com a al·licient afegit, havien de començar gairebé de zero. "A Unilever o ets la primera o la segona, no es permet ser tercera", diu.

Davant la perspectiva d'un mercat en mans de tres grans marques, Castellón va optar per potenciar la seva. "Tinc un mantra: les marques acaben sent el que fan, no el que diuen. Tu pots dir que ets molt guapo però al final és el mercat qui diu si ets guapo", resumeix. En aquest sentit, explica que durant el procés d'autodefinició de la marca es va decidir prioritzar l'autenticitat que ha caracteritzat el màrqueting de Moritz de manera que, segons les seves pròpies paraules, "mai ningú podrà dir que Moritz copia".

Divorciat i amb una filla de 7 anys -"la meva màxima passió"-, es defineix com un gran amant de la gastronomia i la història, una afició que l'ha portat a començar la carrera d'humanitats a través de la Universitat Oberta de Catalunya. "Malgrat tot, trobo temps", diu. També és un gran aficionat al món dels esports i fins als 24 anys va practicar l'hoquei patins, un esport que el seu pare ja practicava de manera professional i que només va deixar quan es va fer incompatible amb la seva carrera professional.

stats