DECORACIÓ
FRANC MARÍN-CAMP

El grup Lamp encén els llums del nou Parlament del Vietnam

L’empresa de Terrassa posa el focus del seu creixement a l’estranger i ja il·lumina 80 mercats

La il·luminació de l'Assemblea Nacional de Hanoi s'ha dissenyat i produït a la planta que Lamp té a Terrassa. / ARA Zoom

LLUM CATALANA PER a l’Assemblea Nacional de Hanoi. El flamant nou Parlament vietnamita disposa de més de 2.000 sistemes d’il·luminació led repartits en tres quilòmetres a l’interior de l’edifici. Una tecnologia dissenyada i produïda a Terrassa per Lamp, dedicada a la il·luminació tècnica i arquitectural. L’empresa, present al sud-est asiàtic amb oficines a Bangkok i Kuala Lumpur, ha coordinat el projecte amb els arquitectes encarregats de realitzar l’obra. “La proximitat és el que ha funcionat”, explica el director general del grup, Ignasi Cusidó, que des del 2008 ha incrementat la presència de Lamp a l’estranger amb filials a la Xina, França, Mèxic, Xile i Colòmbia, i ara ja arriba a 80 mercats.

Fundada el 1972, la companyia enfoca el seu creixement a l’estranger. Si el 2008 les exportacions de Lamp s’acostaven al 25%, en l’actualitat arriben al 75%. Això ha permès al grup, que dóna feina a 200 persones, superar la caiguda del mercat espanyol. “Les vendes nacionals han caigut un 60% en quatre anys i ho hem compensat amb els mercats internacionals”, assegura Cusidó.

L’edifici de Hanoi, que també duu el segell català als seus seients fabricats a Lliçà d’Amunt per l’empresa Figueras, no és l’única gran obra de Lamp a l’estranger. Ha encès els llums del Palau Reial de Malàisia i, recentment, del World Trade Center de Qatar. A Catalunya il·lumina espais com el mercat dels Encants o els hospitals de Reus i Mollet. Alhora, fa projectes més petits per a botigues i oficines. Com explica Cusidó, “mentre dilluns subministrem a un restaurant de l’Eixample, dimarts entreguem les estacions del metro de Tolosa; un projecte de 5.000 euros i l’altre d’un milió”.

La xifra de negoci “no baixa” dels 27 milions d’euros des del 2011, tot i que abans de la crisi havia arribat als 30 milions. Les previsions de creixement per al 2015 són del 10%. L’embranzida exportadora s’ha unit aquest any a un repunt de les vendes al mercat local. Una millora registrada al sector privat, però també amb algunes obres públiques desencallades, com la prolongació del metro del Vallès o la reforma de centres escolars.