LOGÍSTICA
-ELENA FREIXA

L’agència de viatges ‘online’ per a mercaderies

iContainers és una plataforma digital on les empreses contracten el transport marítim. Duplicarà ingressos aquest any gràcies als EUA, i mira cap a l’Àsia

L’agència de viatges ‘online’ per a mercaderies Zoom

Quant val enviar un contenidor de mercaderies des del port de Barcelona als Estats Units? És una pregunta que sembla fàcil, però que no sempre es pot respondre de pressa. Imaginem una empresa que tanca un acord comercial amb un client en una fira als EUA i que necessita donar-li un preu al moment sobre quant li costarà l’enviament d’un contenidor de productes. És divendres a la tarda i no hi ha ningú a les oficines de les navilieres. Això és justament el que li va passar a l’Ivan Tintoré quan treballava a l’empresa familiar, una companyia duanera, i va acabar perdent el client per no poder donar-li la informació al moment. Això va ser l’origen per fundar iContainers, una empresa transitària totalment online del sector del transport de mercaderies. És com una web per buscar vols per a les vacances, explica.

iContainers va néixer fa set anys i factura prop de sis milions d’euros. Però el 2015 ha de ser un bon any en què la facturació es duplicarà fins als 10 milions d’euros, segons Tintoré, gràcies sobretot al ritme amb què creix el tràfic de mercaderies als EUA. El grup també mira cap a l’Àsia i acaba de posar en marxa serveis porta a porta de mercaderies Espanya-Taiwan i aviat ho farà EUA-Taiwan.

La plataforma d’iContainers recull les cotitzacions de les diferents navilieres en temps real, explica Tintoré, i aporta llum a un sector que tradicionalment ha estat opac pel que fa als preus del transport. L’empresa, fundada el 2007, va fer un salt important fa dos anys amb l’aterratge als EUA. “És un mercat que creix molt principalment pel comerç del sector de l’alimentació: el vi, l’arròs, l’oli”, afegeix Tintoré.

L’oficina nord-americana té nou empleats dels 40 que formen la plantilla d’iContainers. N’hi ha uns 25 a les oficines centrals de Barcelona i quatre a la ciutat índia d’Ahmedabad, on van obrir una oficina fa només un any.

L’empresa confia en el creixement i no nota, de moment, efectes de la frenada d’exportacions a Espanya. Les importacions compensen. Ja pensa en una pròxima implantació “al nord d’Europa” l’any que ve. Rotterdam podria ser el port triat per obrir-hi la quarta oficina, però encara estudien altres opcions.

Tintoré va fundar iContainera amb un soci, Carlos Hernández. El 2011 va entrar com a soci inversor el grup Romeu, un dels principals operadors logístics a Europa, que va impulsar l’expansió internacional de la companyia. L’any passat, van sumar-s’hi dos fons d’inversió més, Kiboventures i Vitamina K, per enfortir financerament l’empresa per continuar creixent.