OPINIÓ
Empreses 29/04/2012

L'Índia s'ha d'obrir més a l'exterior

Jaume Giné Daví
2 min

L'Índia és la 10a economia mundial. Continua lluny de la Xina, que és la 2a, darrere dels Estats Units. L'any 2011, el PIB xinès era dues vegades i mitja superior a l'indi. El 2025, serà la 3a economia mundial i el país més poblat, amb una força laboral i un mercat interior enormes. L'Índia va créixer el 7,4% el 2011 i ho farà el 7% el 2012. La Xina creix més: un 9,2% el 2011 i un 8,2% el 2012. Són xifres elevades, però que es ressenten dels efectes de la crisi de la UE, el seu primer soci comercial. Les reformes índies van arrencar l'any 1991. A la Xina, Deng Xiaoping les havia iniciades el 1978. L'elefant indi va trigar tretze anys més que el dragó xinès a apostar per la globalització. Ambdós països van passar d'una economia socialista planificada a una economia de mercat. Però la Xina es va modernitzar i es va obrir abans i més a l'exterior.

A l'Índia hi ha un sector privat vigorós, classes mitjanes i altes que impulsen el desenvolupament econòmic. Les seves empreses multinacionals s'expandeixen arreu del món. Però el país ha crescut de manera desigual. El 2011, el 27,5% dels indis eren molt pobres. I milions de nens desnodrits conviuen amb el nombre més gran de milionaris asiàtics a la llista Fortune 2011.

El model indi, si bé és una mica caòtic, ha donat els seus fruits gràcies al creixement demogràfic, la creació de milions de llocs de treball i un alt índex d'estalvi. Però necessita reformes estructurals urgents per millorar la productivitat i l'eficiència dels sectors econòmics per competir amb la Xina. Hi ha dèficits: unes altes dosis de proteccionisme econòmic, unes infraestructures velles que asfixien les comunicacions internes i externes, un mercat laboral rígid, uns sistemes d'educació i salut precaris, etc. La Xina sí que va prioritzar l'educació i les infraestructures: mentre que els ferrocarrils indis recorden l'etapa colonial, la Xina té la xarxa de TGV més gran del món.

L'Índia necessita un marc regulador més àgil i transparent que afavoreixi la inversió interna o estrangera. Avui, sense connexions polítiques, tot és més difícil i els projectes s'eternitzen. L'Índia ocupa el lloc 132 en la llista de 183 països del Doing Business 2012 que publica el Banc Mundial. El país s'ha d'obrir més a l'exterior. També ha de compaginar el desenvolupament econòmic amb una distribució més equitativa de la riquesa.

Jaume Giné Daví és professor de la Facultat de Dred d'Esade

stats