14/04/2013

L'Íbex recupera els 35 valors amb Jazztel

2 min
L'Íbex recupera els 35 valors amb Jazztel

El sector bancari perd pes a l'Íbex-35. Bankia va sortir del selectiu borsari espanyol el gener passat i el seu lloc l'ocuparà a partir del 23 d'abril l'empresa de telecomunicacions Jazztel. El Comitè Assessor Tècnic es va reservar la possibilitat de tornar a admetre l'entitat bancària que presideix José Ignacio Goirigolzarri, després de culminar la reestructuració pendent. Però aquesta reconversió s'allarga, amb dues ampliacions de capital pendents per valor de 15.540 milions d'euros.

Part d'aquest desemborsament es farà a través de la capitalització de participacions preferents, cosa que encara pot dilatar més la normalització del valor bancari a la borsa. Aquest procés de metamorfosi de Bankia ha fet aconsellar que no s'ajorni més el nomenament d'un substitut a l'Íbex, ja que des del 2 de gener l'índex selectiu no fa honor al seu nom, amb 34 valors cotitzant. Així, l'organisme rector de l'Íbex ha decidit donar entrada a un valor nou: Jazztel.

El grup de telefonia iniciarà l'aventura a l'Íbex tres mesos i mig després que Bankia abandonés la seva plaça. Paral·lelament, el seu lloc al mercat continu (Ibex Medium Cap) serà substituït pel grup farmacèutic Faes, també el 23 d'abril.

D'aquesta manera, Jazztel passa a primera divisió i aporta una capitalització de 1.429 milions a l'Íbex. El valor cotitza en màxims des del 2007 i ha convençut els analistes senzillament amb el compliment d'objectius. Així, l'empresa va tancar l'any passat amb un benefici brut de 62 milions d'euros.

Sanejament

La reducció del deute financer del 2013 va arribar al 39%, fins als 48,1 milions. Això ha estat possible per l'elevada facilitat de generació de tresoreria de l'empresa. Els ingressos del grup van superar els 908 milions, sobre els 753,9 milions del 2012. Pel que fa al posicionament comercial, Jazztel considera que està en una bona situació en el procés de convergència dels serveis de telefonia fixa i mòbil. La base de productes mòbils va augmentar un 118% en l'últim trimestre de l'any passat.

El pla estratègic per als pròxims cinc anys preveu triplicar el benefici abans dels impostos fins als 220 milions. L'empresa que presideix Leopoldo Martínez Pujals aspira a arribar a un volum de 2,5 milions de clients de telefonia mòbil. Aquest factor impulsarà la facturació, que podria situar-se en els 1.600 milions el 2017.

Jazztel manté el pla per incrementar la seva presència al mercat de fibra òptica. Les inversions programades van en aquest sentit. L'empresa hi va destinar 108,8 milions l'any passat, cosa que va representar un increment del 19% sobre l'exercici anterior. El pressupost va superar les previsions inicials: destinar 80 milions a créixer.

El problema del grup se centra en el fet que no preveu retribuir l'accionista a curt termini. Aquest perfil clarament inversor pot penalitzar inicialment l'evolució de l'empresa a l'Íbex.

stats