BLANCA PALACIÁN I MILLÁN VÁZQUEZ

L'Íbex-35, cap als 10.000

Tal com anticipaven molts analistes, l'Íbex-35 ha complert les seves expectatives al llarg del 2013 i acumula una pujada des de l'inici de l'any de gairebé un 16%: cotitza al voltant dels 9.400 punts. Amb això se situa a un 41% d'assolir el seu preu màxim històric (15.946 punts). Ara el selectiu espanyol es fixa una pròxima meta, la cota dels 10.000 punts, que no toca des del 2011. Tot el camí que ha hagut de recórrer el principal indicador de la borsa espanyola des de llavors ha sigut de caiguda, fins a tocar els 5.956 punts.

Tradicionalment, la borsa espanyola exagera tant les fases de correcció com les expansives. Amb la crisi, el càstig ha estat excessiu. Les dades macroeconòmiques podien justificar part dels dubtes dels inversors, però no tant com va corregir l'Íbex. Avui el mercat s'ha contagiat d'un optimisme més alt a l'eurozona, unes millors perspectives als EUA i la confirmació que les economies emergents tindran un aterratge suau de la seva economia. S'ha generat un ambient molt propici i els inversors se n'han aprofitat.

Però per assolir el nivell dels 10.000 punts, l'índex necessita una pujada del 7% respecte al nivell actual, i són diversos els aspectes que poden fer que això passi o no.

D'una banda, Europa continua presentant riscos futurs. Malgrat els últims obstacles superats amb èxit, com ara la possible intervenció exterior a Síria o les eleccions alemanyes, no convé confiar-se, ja que hi pot haver més amenaces. Un tercer rescat a Grècia, una molt probable segona ajuda financera a Portugal i la revisió de la qualitat dels actius de la banca europea són alguns d'aquests elements que podrien generar inestabilitat als mercats. Tot i això, l'absència de grans focus d'inestabilitat a la zona euro fins ara, ha estat un dels factors determinants per tornar l'optimisme als mercats europeus, i així s'han aconseguit retorns des de principis d'any d'un 14% en el CAC francès, un 13% en el DAX alemany i un 11% en l'Euro Stoxx.

D'altra banda, Itàlia ha deixat de ser un perill, després de la resolució de la seva crisi, i el focus ara se centra en els EUA i els seus problemes de tancament de l'administració i la possibilitat que s'elevi el sostre de deute. El primer problema afecta seriosament el creixement econòmic i el segon podria provocar tensions als mercats.

Amb tot, la borsa pot continuar a l'alça. Així, l'índex espanyol ja acumula una pujada anual del 14,55%. No és la més important de les grans borses europees, però s'ha aconseguit en un temps rècord i pràcticament sense alts i baixos, si descomptem una correcció a la segona quinzena d'agost. Està repetint el que va passar l'any anterior, tot i que és probable que en aquesta ocasió acabi l'any en positiu.