L'EXECUTIVA AGRESSIVA

L'IVA, al gener

La llei d'emprenedors ja és aquí (el Congrés la va aprovar el 19 de setembre) i no podia deixar-ho passar sense fer-ne cap comentari. El govern ha treballat, segons sembla, de valent, i fins i tot nou ministeris han hagut de posar-se d'acord per impulsar el projecte legislatiu, que després de la tramitació ha sortit per fi publicat al BOE.

No hi ha dubtes que la llei toca els temes claus per a algú com una servidora, i per una vegada ho dic sense sarcasme. Per exemple, es creen incentius fiscals de fins a 4.000 euros a l'IRPF per als que inverteixin en empreses noves o de creació recent. No serà determinant, esclar, però pot ajudar a convèncer un potencial inversor en els moments penosos en què has d'aixecar diners.

També s'elimina l'obligació d'aportar 3.000 euros de capital per constituir l'empresa i es garanteix (tot i que encara falta veure-ho) que es podrà tramitar una alta empresarial amb un sol tràmit i en 24-48 hores.

La llei també crea deduccions, del 10%, per a les empreses que reinvertim els beneficis i es crea per fi el concepte d' IVA cobrat, IVA pagat . També es posa en marxa la quota d'autònoms reduïda, amb una tarifa plana de 70 euros. Tot plegat (no he fet un repàs exhaustiu), i a falta de veure-ho en marxa, trobo que el govern s'ocupa per fi d'algunes coses importants per als que volen posar en marxa una empresa.

Però m'agradaria apuntar un problema important. Amb l'experiència que ja tinc sobre els terminis de pagament de les factures (sobretot d'algunes empreses grans d'aquelles que tenen SAP i un telèfon específic per reclamar el cobrament de factures), veig en aquesta mesura una espasa de doble tall. Està bé que no hagi de pagar a l'octubre l'IVA d'una factura del juliol que encara no he cobrat, però, ¿i si no l'he cobrat al gener? Si al gener haig de pagar l'IVA del quart trimestre més tot el de les factures no cobrades de trimestres anteriors, puc tenir sens dubte un problema important.

Ara que tenim la llei, fora aquesta clàusula!