02/06/2013

Kroes vol acabar amb el 'roaming'

2 min

La comissària digital europea, Neelie Kroes, ha reclamat aquesta setmana al Parlament Europeu que doni suport als seus plans de creació d'un mercat continental únic de telecomunicacions. Kroes ha instat els parlamentaris a no perdre temps: vol que la legislació que ho ha de fer possible estigui llesta abans de les pròximes eleccions; concretament, per Pasqua del 2014, en menys d'un any. I per convèncer els eurodiputats, els ha posat una pastanaga al davant: "Vull que puguin dir als seus electors que els han garantit el dret a accedir a una internet oberta, gràcies a la neutralitat de les xarxes, i que al mateix temps han adoptat mesures per combatre la ciberdelinqüència".

El paquet de reformes que proposa Kroes preveu donar prioritat a l'assignació d'espectre de freqüències, la supressió d'obstacles a la consolidació del mercat, el foment de la innovació i les inversions -la despesa en infraestructures als EUA ha augmentat un 70% des de l'any 2007, mentre que aquí ha baixat- i l'establiment d'un mercat únic de telefonia mòbil. És a dir, que desapareguin les tarifes d'itinerància que s'apliquen quan telefonem o ens connectem a xarxes mòbils des de països diferents.

Kroes, que qualifica de trencaclosques la situació actual, recorda que tots els ciutadans, fins i tot els euroescèptics, estan encantats amb les anteriors retallades de la UE als preus d'itinerància. Però també diu que en el sector de les telecomunicacions les barreres són del tot innecessàries, i en canvi és un dels que les té més altes. El més preocupant de l'abrandat discurs de Kroes -"En una situació de desastre hem de prendre mesures radicals", "Les millores digitals en porten de socials"- va ser el reconeixement que, amb raríssimes excepcions, els aspectes relacionats amb les telecomunicacions i el món digital no arriben mai al capdamunt de l'agenda política europea.

Analista Tecnològic

stats