ALIMENTACIÓ
ELENA FREIXA

Els Kojak i les piruletes en forma de cor, al caire de l’abisme

El fabricant Fiesta entra en liquidació i busca un inversor que garanteixi la pervivència de la marca especialitzada en caramels de pal

Les piruletes tenen en l’imaginari col·lectiu de la majoria forma de cor i un gust característic de cirera. Si això és així a Espanya ha sigut gràcies a l’encert d’una empresa madrilenya, Fiesta. També és seu el mèrit dels Kojak, el mític xupa-xup que amaga un xiclet a dins i que s’ha versionat en diversos gustos. Tot aquest llegat, però, està en perill de desaparèixer per la insolvència del fabricant, que ha entrat en fase de liquidació després d’arrossegar números vermells durant els últims cinc anys. La fàbrica d’Alcalá de Henares, on treballen 145 persones, continua produint els caramels però amb la incògnita de no saber fins quan podrà fer-ho. El concurs de creditors ha entrat en la fase decisiva i Fiesta SA es dissoldrà. Els seus productes (els xupa-xups i piruletes líders al mercat) només podran salvar-se si arriba un inversor disposat a comprar la unitat productiva i continuar l’activitat. N’hi ha algun d’interessat, tot i que el jutge i l’administrador concursal encara no n’han donat detalls, segons van assenyalar a l’ARA fonts de la plantilla de Fiesta.

La caiguda de les vendes per la crisi, combinat amb una mala gestió, han sigut les causes d’aquesta agonia que s’ha traduït en una cascada d’exercicis en números vermells (5 milions de pèrdues el 2012, més de 6 milions el 2011 i 5,5 milions el 2010), segons el portaveu del comitè d’empresa de Fiesta, Juan José Álvarez. Les crítiques a la direcció s’emparen en el fet que l’empresa ja va patir un primer concurs de creditors l’any 2010, que va acabar amb una retallada del 42% de la plantilla (llavors formada per unes 250 persones). “No han sabut reconduir la situació, malgrat que tenim un producte de primera que venem a tot el món”, lamenta Álvarez.

Un dels punts crítics, segons els treballadors, és una xarxa de distribució ineficient, que ha truncat el seguiment del pla de viabilitat que havia traçat l’empresa un cop superat el primer concurs. No hi ha hagut possibilitat de garantir la remuntada un segon cop i ara l’única esperança és una venda de la unitat productiva (com s’ha fet en altres casos a Catalunya, per exemple, amb Cacaolat). Per garantir l’atractiu de cara a un possible comprador, però, l’administrador concursal ha plantejat una nova retallada, en aquest cas de 16 treballadors, que els sindicats han rebutjat i que confien reduir amb la negociació que mantindran els pròxims dies. Els empleats asseguren que la força de la marca i la qualitat del producte demostren que encara hi ha esperança. “Estem vius, la fàbrica funciona i no volem ser només trending topic a la xarxa, volem vendre”, diu Álvarez. Al marge del mercat espanyol, les piruletes Fiesta i els xupa-xups Kojak han penetrat al món sencer. L’exportació, que també ha anat a la baixa els últims temps, ha dut el producte als Estats Units, els països àrabs i a gairebé tot Europa.