CONFITERIA
Empreses 20/09/2015

Kojak es nacionalitza a Colòmbia

La multinacional Colombina bat la catalana Indes Capital i es queda l’empresa de llaminadures, en concurs de creditors, per 17 milions d’euros

Dani Sánchez Ugart
3 min
Kojak es nacionalitza a Colòmbia

ELS AMANTS DE la nostàlgia estan d’enhorabona. El culebró dels xupa-xups farcits de xiclet i amb gust de cirera ha aconseguit el final que es mereixia el producte: dolç. La multinacional alimentària Colombina, de Colòmbia, pagarà 16,8 milions d’euros per la companyia que els fabrica, Fiesta SA, que va entrar en liquidació l’octubre passat. La compradora es compromet a mantenir els llocs de treball durant un any, i té l’aspiració de duplicar la facturació en tres anys, fet que fa pensar que no només es mantindrà la plantilla de la planta de Madrid, sinó que s’ampliarà en un futur pròxim. La xifra que pagarà la companyia americana supera amb escreix els mínims que havia establert l’administració concursal, de 10 milions, cinc vegades el benefici operatiu previst per a aquest 2015, i fins i tot previsions més optimistes, que apuntaven a uns ingressos de 12 milions.

I, sobretot, aconsegueix salvar una fàbrica d’icones. No només els Kojak són sinònim a tot l’Estat dels xupa-xups farcits de xiclet, sinó que les piruletes tenen forma de cor a l’imaginari col·lectiu per culpa de Fiesta. Tots aquests productes s’han salvat de la mala gestió, que va estar a punt de portar l’empresa a l’extinció i fer que el 2015, a més del cinquantè aniversari de la companyia, se n’hagués de commemorar la defunció. No serà així. El nou propietari es compromet a injectar un milió d’euros en el circulant de la companyia per engegar nous projectes i farà servir Espanya com a base d’operacions per enviar productes al mercat africà, on Colombina té molta activitat, i també Europa.

“Teníem una empresa que s’havia de tancar i l’hem convertit en la participada d’una multinacional”, va resumir aquesta setmana Francisco Vera, soci director de Data Concursal, que ha gestionat el procés de liquidació. Contra Colombina competien, entre d’altres, un fons d’inversió català especialitzat en empreses en concurs: es tracta d’Indes Capital, que va oferir entre 13 i 14 milions d’euros, segons fonts del mercat. També va presentar oferta Risi, el fabricant de Risketos, per una quantitat similar.

Un dels socis d’Indes Capital, Miguel Castiella, va explicar a l’ARA que els va “sorprendre” l’oferta de Colombina, però va considerar que a Fiesta li espera un “bon futur”. La companyia té una marca potent a Espanya, que li permet vendre a un preu més elevat que la competència i obtenir bons marges de benefici. Aquest avantatge, però, també és part del problema de la companyia, que aquest any ha fet fora 16 persones i ara té 124 empleats. Com que els marges a Espanya (tres quartes part del seu negoci) eren elevats, la companyia no ha fet les inversions necessàries per renovar la fàbrica i ha tingut dificultats per exportar. De fet, els mercats dels Estats Units i del Regne Unit eren deficitaris i hi han deixat de vendre. “Cal renovar les cuines, canviar la línia d’envasat i implantar una unitat per a la regalèssia”, afirma Castiella, que va invertir a Fiesta abans que la companyia entrés en liquidació.

La venda de Fiesta ha sigut particular. En lloc del procés habitual, els liquidadors han decidit fer una subhasta online, en què les ofertes havien de complir uns requisits tècnics, i era un programa informàtic el que decidia quina era la millor oferta, amb molt poc marge per a la discrecionalitat (hi havia uns pocs punts que es puntuaven fora del programa). D’aquesta manera, tot va ser secret i ni tan sols els liquidadors van saber qui seria el guanyador fins al final del procés, que es va fer davant de notari. “És la primera vegada que participem en un concurs així, i l’experiència ha sigut positiva perquè saps en tot moment quins són els requisits”, afirma l’inversor.

La venda de la marca i la unitat productiva és només la primera part del procés. A finals de mes se sabrà qui es queda l’immoble -una fàbrica de 26.800 metres quadrats a Alcalá de Henares-. Aquest segon lot està valorat en 6,7 milions d’euros.

stats