-XAVIER GRAU

Jordi Rabat Buch:“La tarifa plana no hauria de suposar un augment del cost energètic”

Expert en tarificació. Analitzadors Assessoria Energètica SL

Jordi Rabat Buch:“La tarifa plana no hauria de suposar un augment del cost energètic” Zoom

¿Les tarifes planes són una estratègia de les companyies per passar clients al mercat lliure?

Les tarifes planes són una modalitat de pagament de la factura elèctrica, mentre que el mercat lliure o el PVPC [preu voluntari per al petit consumidor] són el tipus de tarifa contractada pel consumidor, és a dir, és compatible tenir contractat el PVPC i pagar mitjançant tarifa plana, igual que es pot fer si s’està en el mercat lliure. Qualsevol comercialitzadora pot fer servir aquesta estratègia, en aquest cas una modalitat de pagament, o altres per captar clients de la tarifa PVPC.

¿Beneficien d’alguna manera el consumidor o sempre acaba pagant més?

Com ja hem comentat, la tarifa plana és només un mètode de pagament, de manera que no hauria d’implicar directament un augment del cost energètic. En general en aquesta modalitat de pagament hi ha regularitzacions periòdiques, per anar ajustant la quota amb el consum real.

¿El PVPC és la millor opció per als particulars per pagar menys, tot i les fluctuacions de la part variable de la factura a causa de la variació dels preus majoristes?

El PVPC es una tarifa refugi derivada de l’antiga TUR i, per tant, el seu preu està regulat per llei. Això no implica que en el mercat lliure no es puguin trobar preus més econòmics. En referència al cost total, no hauria de representar cap diferència, ja que, com comentàvem, només és una modalitat de pagament que sempre s’acaba ajustant a final d’any.

¿Les petites comercialitzadores poden oferir més bons preus perquè són més àgils i tenen menys estructura?

El fet d’oferir més bons preus i ser una petita o gran comercialitzadora és independent. El fet que les comercialitzadores siguin petites només és un dels factors que afecten en el preu final de l’energia, però n’hi ha molts altres que formen el preu final ofert per les comercialitzadores. El que mou les fluctuacions dels preus són estratègies comercials en funció del preu de compra de l’energia per part de les comercialitzadores i la quota que tenen venuda.

¿Una tarifa plana pot ser una mala opció per la penalització que hi ha en l’excés de consum sobre el contractat, o perquè pot acabar provocant un dèficit del consumidor davant de la comercialitzadora?

D’acord amb el plantejament de regularització que fan les comercialitzadores, el cost anual hauria de ser el mateix tant si el pagament mensual és per consum com per tarifa plana, ja que en el cas de tarifa plana passat cert període de temps es calcula el que s’ha pagat i el que s’hauria d’haver pagat i el consumidor ha de pagar o rebre la diferència.