ALBERT VIDAL

Jaume Bartumeu:“Els Cierco han perdut 365 milions d’euros per culpa de la intervenció de BPA”

Advocat dels germans Cierco i exprimer ministre d'Andorra

Jaume Bartumeu:“Els Cierco han perdut 365 milions d’euros per culpa de la intervenció de BPA” Zoom

Què reclamen els Cierco? Fa un any que demanem diàleg a l’administració perquè la intervenció del banc es va fer des de la improvisació i la precipitació.

Responia a les acusacions dels EUA. Els casos que el FinCEN [departament nord-americà de lluita contra el blanqueig] esmentava eren uns veneçolans, uns russos i l’operació Emperador. Un any abans BPA ho havia comunicat al regulador andorrà, que no va fer res.

Quant han perdut els Cierco amb la intervenció? Uns 365 milions d’euros.

Els EUA han aixecat ara el veto a BPA. ¿Això els dóna la raó? A qui no li dóna és al govern andorrà. El FinCEN no té per costum fer marxa enrere. Admet que potser no n’hi havia per a tant.

Un informe de PwC diu que 1.000 milions, el 19% dels actius del banc, són possible blanqueig. No l’hem vist. Hi ha molta opacitat per part de l’Areb (l’agència andorrana que liquida els bancs). Nosaltres hem presentat un llibre amb 500 pàgines de documentació.

Si el que diu PwC és cert, és gravíssim. En aquest 19% hi pot haver un planxista d’Igualada que cobrava en negre i no pot justificar l’origen dels diners. Molta gent va confiar en el secret bancari per pujar el seu raconet.

Diuen que BPA no era prudent. Feia exactament el mateix que els altres bancs i ho feia millor, per això volen fer llenya de l’arbre caigut i desfer-se d’un competidor. N’estic convençut. BPA va ser el primer a obrir a Espanya. Si l’auditoria es fa ara als altres bancs... Pallardó [Rafael Pallardó, implicat en el cas Emperador] també treballava amb Banca Mora i Crèdit Andorrà. BPA mai ha rebut cap sanció per blanqueig; els altres, sí. Tots: Morabanc, Andbank, Crèdit Andorrà...

BPA té el conseller delegat a la presó per aquest cas. ¿Sabien els Cierco què feia? Primer, presumpció d’innocència; és un boc expiatori. I en qualsevol cas, els Cierco eren presidents no executius, la gestió la feia el conseller delegat.