ENERGIA
- X.G.

Ja hi ha una eina per calcular quant ens han de tornar del rebut de la llum

Facua posa en marxa una aplicació a la seva web per poder saber la quantitat de més que s’ha cobrat a cada abonat

UNS 310 MILIONS D’EUROS és la quantitat que les companyies elèctriques han de tornar als seus abonats abans del 31 d’agost per l’excés de facturació que hi va haver en el primer trimestre de l’any. L’Estat va crear un règim transitori de càlcul del preu de l’electricitat per al primer trimestre: va establir que el preu seria de 48,48 euros el megawatt/hora. Però el vent va bufar, es va generar més energia eòlica, i el preu real ha sigut de 26,27 euros. Ara les elèctriques han de calcular quant han cobrat de més a cada abonat i tornar-li els diners abans del 31 d’agost. Ara ja hi ha maneres de saber quant rebrà cadascú.

L’organització de consumidors Facua ha posat en marxa a la seva web un simulador perquè cada client pugui calcular quant li toca. Això sí, per accedir a aquesta eina caldrà registrar-se a la web de Facua i introduir-hi l’import de les factures de gener a març. Ara bé, aquesta no serà l’única eina. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència s’ha compromès a posar en marxa una eina abans de l’1 de juliol per saber quant ens ha de tornar la companyia.

Aquest problema de sobrefacturació -que ha afectat els clients acollits al preu voluntari al petit consumidor, que són la majoria dels particulars- només s’ha produït al primer trimestre. A partir d’ara la facturació es farà hora a hora en el cas de tenir un comptador intel·ligent amb telemesura, o amb la mitjana del perfil de consum que s’atorgui a cada abonat si no té un d’aquests comptadors. Aquests perfils estaran disponibles a la web de Red Eléctrica.