Empreses 26/05/2013

Iván Sala: "Emprendre per obligació pot dur al fracàs"

Vicenç Moliné
2 min

Iván Sala va començar la carrera com a emprenedor amb un fracàs rotund. Amb 25 anys va hipotecar l'apartament de la família per invertir 100.000 euros en un centre de bronzejat. Ho va perdre tot, però, optimista de mena, ho va tornar a intentar. Set empreses després, dirigeix SNTalent, recerca de talents amb presència en 16 països. Tot això ho explicarà al saló Biz.

Quines lliçons podem treure d'un fracàs?

Jo vaig començar el primer negoci amb dues persones més, cadascuna amb una inversió de 100.000 euros. I realment la primera lliçó és que els socis s'han de triar molt bé i no cal que sigui a parts iguals. Una altra lliçó que sembla molt senzilla és que no pots estirar més el braç que la màniga, però, quan estàs emocionat pel creixement de la teva empresa, no és tan fàcil moderar-se. La tercera lliçó és que no et pots posar en una empresa amb uns costos fixos elevats si no tens a darrere un coixí que et sostingui.

Hi ha moltes empreses que fracassen, però no se'n parla. Per què?

La mentalitat europea encara té una mica de por al fracàs. Aixó com als Estats Units el fracàs és un pas més cap a l'èxit, aquí no està tan acceptat socialment. La comoditat, la seguretat, no fracassar és gairebé un valor cultural.

¿Amb la crisi està canviant aquesta mentalitat?

Ara hi ha molts, molts emprenedors, però un alt percentatge s'hi posen pràcticament per obligació, no perquè ho sentin, i això farà que moltes persones fracassin. Ser emprenedor requereix un esforç tan gran de temps, emocions, de sacrificar vida personal, que si realment no ho has meditat no seràs persistent, i aquesta és una de les claus per emprendre. D'idees bones en té molta gent, però el que diferencia els uns dels altres és com implementar-les.

Si ets un empresari que acaba de fracassar, què has de fer?

Primer, treure lliçons positives de la teva experiència i que siguin un reforç per a la següent empresa, ja que si ets un emprenedor de veritat, repetiràs. Equivocar-se és bàsic.

I no s'acostuma a valorar...

No, a Espanya el coneixement transversal no és un concepte molt clar. Quan cal substituir algú, les empreses volen un clon de qui havia desenvolupat aquella feina i, en general, no tenen en compte la capacitat de la nova persona.

¿Cal incloure un fracàs en el currículum?

Crec que sí. Destacant-ne clarament els motius i l'aprenentatge, ja que una persona que ha patit les conseqüències de cometre un error segurament no el tornarà a fer.

Quin pes hi té el factor emocional?

És molt alt. Amb una start-up avui estàs tocant el cel i demà l'infern, i cal ser capaç de gestionar aquestes pujades i baixades.

Perfil

Iván Sala és el fundador i director de SNTalent, una empresa de recerca de talent que s'ha desplegat en 16 països. Va muntar la primera empresa quan tenia 25 anys i n'ha vistes de tots colors. Sala compartirà la seva experiència el 6 de juny a la conferència Failcon , una iniciativa nascuda a Silicon Valley amb l'objectiu que els emprenedors aprenguin dels seus fracassos. Se celebra per primer cop a l'Estat, en el marc de la fira Biz Barcelona.

stats