23/06/2013

Intervinguts però sense 'homes de negre'

2 min

Què té a veure l'existència del Síndic de Greuges o del Servei Meteorològic de Catalunya amb el límit de dèficit que l'Estat imposa a la Generalitat? A simple vista res de res, però el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ja ha deixat clar que si Catalunya tanca aquests organismes i d'altres que considera duplicats (perquè l'Estat en té d'equivalents) gaudirà d'un objectiu de dèficit més generós. És pura demagògia: el senyor Montoro no s'ha plantejat en cap moment tancar els ministeris de Sanitat o Cultura, on treballen 4.700 i 14.000 funcionaris respectivament, malgrat que les competències en aquestes àrees estan transferides a les comunitats, i ara vol imposar a la resta el rigor que no s'aplica a ell mateix. Que el govern espanyol està recentralitzant és un fet. I no ens enganyem: a la majoria d'Espanya això ja li va bé. Ja sabem que de federalistes, tret d'algun despistat, només n'hi ha a Catalunya.

La maniobra de Montoro ha estat magistral, admetem-ho. A dia d'avui l'Estat té absolutament intervinguda la Generalitat de Catalunya i ni tan sols ha calgut que ho fes de manera explícita. No hem vist ningú entrant al Palau de la Generalitat o a la conselleria d'Economia (com sí que hem vist membres de l'FMI a Madrid aquesta setmana, per exemple). "Els homes de negre no entraran al Palau de la Generalitat", deia el president Artur Mas fa gairebé un any. I ha estat cert, però el resultat ha estat el mateix. L'autonomia financera del govern català és, a dia d'avui, pràcticament inexistent. No s'entén, per tant, què fan els farmacèutics o els professionals del sector que sigui queixant-se de les retallades o dels impagaments a la plaça de Sant Jaume.

Malgrat l'èxit de Montoro per fer passar els dissidents per l'adreçador, l'estratègia també és miop perquè perjudica la principal locomotora econòmica de l'Estat. I, per tant, dificulta la recuperació econòmica de tot Espanya.

Àlex Font Manté és coordinador de l"Emprenem'

stats