04/11/2012

Impressores: el paper es resisteix a morir

2 min

Si fos per mi, els fabricants d'impressores es moririen de gana. Des que em vaig passar a la facturació online els únics documents que imprimeixo són les targetes d'embarcament dels viatges, i només quan no estic segur que a l'aeroport tinguin lector de codis de barres al mòbil. Però es veu que encara som molt lluny de desterrar el paper: l'any passat es van imprimir a les llars i les oficines del món 3,09 bilions de pàgines, només un 1% menys que l'any anterior. La cosa va per barris: el volum total de pàgines impreses a les regions emergents es va incrementar un 7,5%, mentre que als mercats desenvolupats va baixar el 5%. Tot i això, encara embrutem quantitats enormes de paper. Ilona Stankeova, de la consultora IDC, diu que a la regió EMEA (Europa, Pròxim Orient i Àfrica) imprimim més de dos milions de pàgines cada minut. Per transportar tot el paper imprès el 2011, més d'un terç del total mundial, caldrien gairebé 200.000 camions de 28 tones.

La consultora també aporta dades interessants sobre el perfil dels dispositius que es fan servir per a la impressió domèstica i d'oficina. Gairebé el 60% de les impressores en ús a la zona EMEA són d'injecció de tinta, però només produeixen el 7% del total de les pàgines impreses, perquè la majoria estan instal·lades en llars i petites empreses. El gruix del volum, 780.000 milions de pàgines (més del 70% del total), surt d'impressores làser en blanc i negre, que suposen una de cada tres impressores instal·lades. La resta, al voltant del 7%, són models làser que imprimeixen en color, sobretot del tipus multifunció, i produeixen una de cada cinc pàgines impreses, un 5% més que el 2010.

El 26% de les impressions en A4 fetes a EMEA van sortir d'un aparell HP; el segueix Canon (11%), Xerox (10%) i Lexmark (8%). El 44% restant corresponen a altres marques.

stats