A FONS
Empreses 28/10/2012

Ikea obrirà a Sabadell al desembre i a Tarragona el 2015

La multinacional del moble, que té a Valls el principal centre de distribució per al sud-oest d'Europa, explora ara la construcció d'una nova botiga a Girona

Dani Sánchez Ugart
2 min
Ikea obrirà a Sabadell al desembre i a Tarragona el 2015

Catalunya va ser el primer destí d'Ikea a la península Ibèrica. La multinacional del moble, que ja té dues botigues al país i una altra a punt d'obrir a Sabadell, va aterrar a Badalona el 1996. Les vendes a Catalunya van funcionar, i poc després, el 2003, va obrir a l'Hospitalet de Llobregat el que aleshores era el seu quart centre a Espanya i Portugal. A més, tenen una altra botiga projectada per al 2015 a Tarragona.

La de Sabadell, que s'inaugurarà el 4 de desembre, serà la botiga de la companyia més gran d'Espanya, amb 40.000 metres quadrats de superfície. A més, inclourà, per primera vegada a l'Estat, una glasshouse , una estructura de vidre i metall de 1.600 metres quadrats destinada a l'exposició de plantes i mobles d'exterior. El centre donarà feina de manera directa a 380 persones i generarà gairebé mig centenar de llocs de treball indirectes. La instal·lació d'Ikea a Sabadell ha estat, a més, motor de la construcció d'un centre comercial de la llar. De fet, Leroy Merlin i Conforama s'han avançat a l'empresa sueca i ja hi han inaugurat les seves botigues.

Obertura accidentada

L'aterratge al Vallès Occidental, però, no va estar exempt de traves. Els plans inicials de la companyia passaven per obrir la botiga a Sant Cugat, on fins i tot havia comprat els terrenys. Però el 2009 Ikea va decidir sobtadament canviar de plans en vista dels retards que va viure el projecte. Tot i que no ho va dir explícitament, l'empresa va deixar entreveure que s'havia cansat de les traves imposades per les autoritats locals i va optar per construir la botiga a Sabadell. Però el projecte va tornar a patir retards per falta d'entesa amb el constructor i les obres s'han endarrerit gairebé un any.

Ikea critica que la normativa de centres comercials catalana -que posa limitacions al desenvolupament d'aquest tipus d'equipaments fora de la trama urbana consolidada- els complica l'expansió. "Volem ser a Tarragona el 2015, però s'han de fer els passos necessaris", alerta un portaveu de la companyia. De moment, indica que "tot segueix segons el calendari".

Després de Tarragona, Ikea té la vista posada en Girona, un projecte que està "en una fase molt inicial" i que, a més, s'enfronta a un escull important. Les divisions espanyola i francesa de la companyia lluiten per guanyar la batalla dels Pirineus. Ikea França vol obrir a Perpinyà un centre que seria "incompatible" amb el projecte gironí de la multinacional sueca, explica el portaveu.

A més de l'activitat comercial, Ikea té a Catalunya la seva plataforma de distribució més important del sud-oest d'Europa i l'única de la Península. Des del centre de Valls surten cada mes gairebé 2.000 camions plens de mobles desmuntables i complements per a la llar -sempre en paquets plans, per estalviar costos.

El centre de distribució que hi ha a Valls és, en realitat, la suma de dues naus logístiques, la segona de les quals va ser inaugurada el 2008 després d'una inversió de 60 milions d'euros. Hi treballen prop de 150 persones i té capacitat per gestionar gairebé tres milions de metres cúbics a l'any: l'equivalent a la capacitat de 1.000 piscines olímpiques.

Les xifres impressionen i n'hi ha prou per afrontar els ambiciosos plans d'expansió a Espanya, que passen per doblar el nombre de botigues, amb una inversió de 2.500 milions d'euros fins al 2020.

stats