PRESENTACIONS
JORDI SABATÉ

IPhone 6, Windows 9 i Android One: torna la batalla tecnològica

Apple, Microsoft i Google aprofiten el setembre per presentar el millor del seu repertori

TORNA EL CURS tecnològic després d’un agost ple de rumors. Però en aquest cas la rumorologia es justifica per la imminència de diverses presentacions que, possiblement, condicionaran la resta de l’any i part del 2015. Les tres empreses més importants del sector -la quarta és Samsung- presentaran novetats de pes durant el setembre. Apple, Microsoft i Google llançaran el nou iPhone 6, el Windows 9 i un smartphone de 100 dòlars, respectivament.

Començarà Apple dimarts amb la presentació al Flint Center de San Francisco del nou iPhone 6 -o nous, perquè no es descarta que en presenti dues versions: una amb una pantalla de 4,7 polzades i un taulèfon, l’híbrid entre telèfon i tauleta que tan bé li ha funcionat a Samsung, de 5,5 polzades.

No obstant això, els dubtes respecte a l’iPhone més gran són raonables i, en tot cas, s’apunta que seria un model que apareixeria durant el 2015; els esforços, al principi, se centrarien en la versió petita,que, de tota manera, supera la pantalla de l’actual iPhone 5S, que té quatre polzades. També hi diferiria en el gruix -7 mil·límetres enfront dels 7,6 de l’actual model- i en els contorns, que serien arrodonits en lloc d’angulosos.

L’altra gran novetat, gairebé confirmada, és el canvi del material de la pantalla: de l’actual vidre Gorila Glass al safir sintètic, que en principi és més resistent a les ratllades. També es parla d’una possible inclusió d’un sistema de pagaments amb un xip NFC. Apple ha arribat a acords amb alguns dels principals bancs mundials, però no se sap amb certesa la tecnologia que utilitzarà. De moment, fins ara a Cupertino sempre han rebutjat l’NFC.

Novetats addicionals podrien ser una òptica a la càmera posterior del telèfon que pugui competir amb la que ofereixen altres fabricants -com Nokia, Sony i HTC- i un complement de vestir que es coordini amb l’ smartphone, sense que estigui clar si es tractaria d’un rellotge o una polsera intel·ligent. Alguns blogs de tecnologia especulen amb noms com iWatch per al rellotge o iBand si es tractés d’una polsera. Apple té registrats els dos noms.

La següent presentació serà el 15 de setembre a Delhi, capital de l’Índia. Es tracta de l’Android One de Google, un projecte en el qual el cercador ha invertit una mica més de dotze milions d’euros i que busca col·locar un smartphone de 100 dòlars als principals mercats emergents de l’Àsia i l’Amèrica Llatina. Començarà el seu camí al mercat indi i se saben pocs detalls de l’aparell, però s’espera que sigui un telèfon de gamma mitjana a preu molt competitiu per familiaritzar els consumidors del Tercer Món amb Android.

I per acabar el mes, s’espera que Microsoft presenti el 30 de setembre el seu nou sistema operatiu Windows 9, que no es comercialitzaria fins a la primavera del 2015. Serà una evolució de Windows 8, ja que la convergència de suports és total. Això vol dir que tant els ordinadors com les tauletes i els smartphones podran funcionar amb aquest sistema. Els avantatges són obvis: el que es desi en qualsevol aparell se sincronitzarà en els altres.

El seu objectiu, però, no serà tant el públic domèstic com l’entorn professional. Microsoft ha assumit que l’adquisició de dispositius -sobretot ordinadors- per a tasques de productivitat estarà cada vegada més lligada a les empreses i menys a l’usuari mitjà. Pel mateix motiu es diu que la integració de l’Office 360 en tot tipus de smartphones i tauletes serà perfecta. La primavera passada el conseller delegat Satya Nadella ja va presentar la versió de la popular suite ofimàtica per a l’iPad.

A més, Microsoft ha escoltat les demandes dels usuaris respecte a les innovacions del sistema tàctil Windows 8 i ha recuperat per a Windows 9 una sèrie d’aspectes de Windows 7 la desaparició dels quals havia sigut el centre de moltes queixes. Així, si bé no canviarà l’estètica aconseguida en l’entorn gràfic de Windows 8 -que va suposar un gran salt visual-, Windows 9 tornarà a tenir botó d’inici des d’on gestionar la majoria d’accessos i funcions dels dispositius.