APLICACIONS
DANI SÁNCHEZ UGART

Hotels de luxe a un euro: qui ofereix més?

BidAway, una web nascuda a Barcelona, ven habitacions d’hotel de quatre i cinc estrelles a través de subhastes amb grans descomptes

Una habitació d'hotel desocupada és una pèrdua de diners. Per això, hi ha aplicacions que s’encarreguen d’omplir-les amb descomptes cridaners. Però aquesta estratègia de venda té un efecte indesitjat, ja que pot malmetre la imatge de determinats tipus d’hotel: els que es dirigeixen a un públic que busca exclusivitat. Per això va sorgir BidAway, una web nascuda a Catalunya que intenta posar solució a aquest problema sense anunciar grans descomptes. Les habitacions s’omplen segons la llei de l’oferta i la demanda, perquè el que fan és rebre les habitacions excedents dels hotels i posar-les a subhasta, de manera similar a com ven alguns dels seus productes el portal eBay. A partir d’un euro i només per a hotels de quatre i cinc estrelles. De mitjana, els seus usuaris aconsegueixen quedar-se l’habitació a un preu entre un 30% i un 35% més barat que la tarifa oficial, segons explica Ana Viñambres, directora de desenvolupament de BidAway. Actualment tenen acords amb 2.500 hotels per oferir aquest tipus de serveis i venen sense el model de subhasta habitacions de 150.000 hotels (tot i que estan a punt d’incorporar-ne 200.000 més). L’empresa ja té activitat a Espanya i als Estats Units, on van arribar amb un soft launch, per la complexitat del mercat nord-americà, segons explica Viñambres. De cara al futur ja preparen el desembarcament en nous mercats europeus, començant per Itàlia, on ja treballa una part de l’equip, i després tenen la vista posada a Alemanya.

BidAway va néixer el 2012 a Barcelona. Hi té la seu operativa, on treballen 25 persones, la pràctica totalitat de la plantilla. Està fundada per tres exalumnes de l’Iese i, com moltes start-ups, a l’inici va tenir problemes de finançament que han limitat el seu creixement. Tot i així, fins ara han aixecat 1,5 milions de dòlars en capital, amb el suport de business angels i de Caixa Capital Risc, i és l’única empresa espanyola que ha entrat al programa de l’acceleradora 500 Startups, una de les més importants del món.