10/03/2013

Grifols també creix A l'àrea de diagnòstic

2 min
Grifols també creix 
 A l'àrea de diagnòstic

La compra de Talecris de fa un any i mig va fer augmentar el pes de la divisió de biociència dins el grup. Aquesta àrea va suposar el 88,7% dels ingressos de Grifols durant el 2012, un percentatge que el 2010, abans de la incorporació de l'empresa nord-americana, era del 78,1%, més de 10 punts per sota.

L'adquisició de Talecris va multiplicar la facturació, que va passar dels 990,7 milions del 2010 als 2.620,9 milions de l'any passat. Només el 2012, les vendes totals van augmentar el 46%. D'aquesta manera la importància de l'activitat de biociència ha estat molt rellevant, perquè Grifols s'ha convertit en la tercera companyia del món en la producció de medicaments biològics derivats del plasma.

Amb tot, el grup que presideix Víctor Grífols vol mantenir el ritme de creixement dels altres negocis, especialment el de diagnòstic. En aquest sentit, la multinacional catalana acaba de confirmar aquest interès amb la compra del 60% del capital de l'empresa basca Progenika Biopharma, especialitzada en el disseny i producció de tests genòmics i proteòmics de diagnòstic in vitro , pronòstic de malalties i monitoratge de teràpia farmacològica. A més, és una de les companyies punteres en el desenvolupament de tecnologies de diagnòstic molecular.

Col·laboració

La relació de Grifols amb Progenika ve de lluny, perquè des del 2010 l'empresa catalana comptava amb els drets de distribució mundial (excepte Mèxic) del test de genotipatge sanguini de Progenika, que facilita la disponibilitat d'unitats de sang compatibles entre donant i receptor, un fet que augmenta la seguretat en les transfusions.

La primera compra de Grifols d'enguany s'ha pactat per un total de 37 milions. El pagament s'ha fet a través d'un 50% en metàl·lic, mentre que l'altra meitat es formalitzarà amb accions sense vot (classe B). L'operació inclou drets recíprocs d'opció de compra i de venda sobre les accions del 40% del capital que queda, i que poden ser executades en els pròxims tres anys.

Amb tot, Progenika mantindrà les seves arrels basques, perquè una entitat pública autonòmica participarà en l'organisme Ekarpen, juntament amb Kutxabank, Caja Laboral - Euskadiko Kutxa, Lagun Aro i les diputacions forals.

La divisió de diagnòstic representa un 5,1% dels ingressos de Grifols, amb unes vendes de 134 milions. Un 80% d'aquesta xifra s'ha aconseguit en els mercats internacionals, impulsats principalment per les vendes de targetes per a la identificació del grup sanguini (DG Gel). Una de les estratègies de creixement de la divisió se centra en el desenvolupament d'aquesta tecnologia. Per això, l'empresa va aconseguir l'any passat l'aval de l'agència del medicament nord-americana (FDA) de les instal·lacions de la fàbrica de Parets, el pas previ a l'autorització per comercialitzar el sistema DG Gel als Estats Units. El Canadà ja hi ha donat el seu vistiplau.

stats