Grifols amplia les compres selectives

Moody's rebaixa la perspectiva del deute, però el grup manté el seu pla i adquireix el 21% de TiGenix

Després de la compra de Talecris el juny del 2011, el mateix Víctor Grífols va reconèixer que el grup havia crescut molt en la divisió d'hemoderivats, cosa que suposava que per equilibrar la seva evolució havia d'augmentar el volum en l'àrea de diagnòstic. Efectivament, Grifols concentra el 89% dels ingressos en l'activitat de biociència, mentre que només un 4,8% depèn del negoci de diagnòstic i un altre 3,6% forma part dels productes per a hospitals, segons els últims resultats dels primers nou mesos de l'any. La facturació total entre gener i setembre va arribar als 665,7 milions d'euros.

Tot això tenint present que al març ja va comprar el 60% del capital del grup basc Progenika, especialitzada en el disseny i producció de tests genòmics de diagnòstic in vitro . Aquesta operació va tenir un cost de 37 milions (meitat en metàl·lic, meitat en accions sense vot) i no té res a veure amb les dimensions de la compra anunciada l'11 de novembre de la divisió de diagnòstics del gegant suís Novartis, per un total de 1.240 milions (1.675 milions de dòlars). Després d'aquesta adquisició, la divisió de diagnòstics passarà a representar un 20% del total, amb una situació més equilibrada.

Però Grifols manté la voluntat de creixement. Només 10 dies més tard de fer aquesta integració, l'empresa de biotecnologia ha comprat el 21,30% del grup belga TiGenix, que compta amb un centre a Madrid (l'antiga Cellerix).

Nivell de deute

Aquesta última compra s'ha dut a terme per 12 milions, una quantitat que no farà variar el nivell d'endeutament ni l'opinió de les empreses de ràting. Moody's ja es va pronunciar la setmana passada, després de l'operació amb Novartis. L'agència de qualificació va canviar la perspectiva d'estable a negativa de la nota BA2 perquè entén que hi pot haver un ritme lent de reducció del nou endeutament. De fet, Grifols ja ha acordat pagar a Novartis a través d'un crèdit pont de 1.500 milions de Nomura, BBVA i Morgan Stanley.

El deute financer net de l'empresa de fàrmacs biològics derivats del plasma arribava a finals del tercer trimestre als 2.357,4 milions, amb una reducció de 38,7 milions sobre el nivell existent el desembre del 2012. Aquesta disminució va suposar una disminució fins a 2,64 vegades l'ebitda ajustat (beneficis abans d'amortitzacions i despeses), inferior a la ràtio de 2,77 vegades del segon trimestre de l'any i de 2,87 vegades del desembre del 2012.

L'empresa d'hemoderivats confia en la seva capacitat de generar tresoreria per tornar part del deute. Els diners generats a caixa per Grifols van totalitzar els 488,3 milions en els primers nou mesos, molt per sobre dels 400,6 milions reportats en el mateix període del 2012.

Les inversions no han afluixat, perquè la companyia ha destinat 100 milions entre gener i setembre a la millora de les fàbriques al mercat espanyol i els Estats Units.