JORDI ALBERICH

Quan i on es Generarà ocupació?

Fa ja setmanes que vivim manifestacions d'un optimisme desconcertant per part de personalitats del món polític i financer. Un optimisme que sorprèn, quan l'atur no baixa del 25% i es preveu que s'estabilitzi en aquests nivells. És cert que s'han evitat els pitjors escenaris, com ara el trencament de l'euro i la intervenció en tota regla de la nostra economia, però el que esperem és la creació d'ocupació, que no s'albira. I sembla que trigarà a arribar.

El sector exterior pot anar millorant, però té poc recorregut a curt termini, donada la ja excel·lent dinàmica exportadora i turística. Les millores de competitivitat via rebaixa de sous ja s'han produït, i les que podem assolir via més eficiència demanen temps. Així, tot depèn de l'evolució de l'enfonsada demanda interna, espanyola i europea. I aquí ens trobem que la imposada austeritat als països més perifèrics va combinada amb unes polítiques poc estimulants en els països centrals de la UE. Mentre això no canviï, l'ocupació no arribarà.

A la vegada, ens interroguem sobre quins sectors generaran llocs de treball, enterrada com està la construcció. Doncs al contrari del sentiment dominant, hi ha raons per a l'optimisme. Malgrat els excessos immobiliaris i financers, en les darreres dècades hem conformat una base productiva diversificada i competitiva. N'és una mostra l'esmentada evolució de les exportacions, o l'informe de l'OCDE que mostra com les grans empreses espanyoles són més competitives que les alemanyes. I, d'altra banda, l'esperit emprenedor està molt estès i arrelat en la nostra societat.

Tot i que s'insisteix molt en les reformes pendents, com l'aprofundiment de la reforma laboral, la clau és si a l'actuació de Mario Draghi al capdavant del Banc Central Europeu s'hi afegeix una política d'estímuls en els països centrals de la UE i un millor accés al crèdit per a les nostres pimes. Si és així, l'ocupació es generarà de manera natural i sense dirigismes, com correspon a una economia oberta. En qualsevol cas, tardarem a arribar a uns nivells d'atur acceptables.