Gas Natural redueix el nivell de deute

Tornarà 2.168 milions als creditors fins al 2015 i compta amb un potencial inversor de 7.000 milions

Gas Natural redueix el nivell de deute / XAVIER BERTRAL Zoom

El grup gasista ha presentat aquesta setmana l'actualització del seu pla estratègic fins al 2015, que preveu créixer en distribució de gas a Europa i també en electricitat a l'Amèrica Llatina. Les inversions previstes de 5.200 milions d'euros en els dos anys vinents, però, estan acompanyades d'un manteniment del rigor financer.

D'aquesta manera, Gas Natural preveu tornar 2.168 milions en el mateix període, és a dir, passar dels 15.168 milions d'endeutament global (va significar una reducció del 5,2% sobre la xifra de finals de desembre de l'any passat) amb què va tancar al setembre, fins als 13.000 milions que espera comptabilitzar el 2015. Aquesta última dada significaria mantenir el nivell d'endeutament net en tres vegades l'ebitda (benefici abans d'amortitzacions).

Aquest esforç per retornar deute (el 91,6% de l'endeutament financer té un venciment igual o superior al 2016) es farà sense tocar la capacitat inversora del grup, que s'ha xifrat en 7.000 milions a partir del 2015, sempre que hi hagi projectes atractius. Tampoc es reduirà la política de retribució a l'accionista, segons va destacar el president de Gas Natural, Salvador Gabarró, que seguirà en un pagament dels beneficis del 62% ( pay out ), en línia amb els dividends en metàl·lic dels últims anys.

Benefici estable

Els objectius de deute també es compassaran amb un manteniment de l'ebitda, que el 2015 se situarà per sobre dels 5.200 milions (la generació de recursos fora d'Espanya augmentarà fins al 45%). El benefici també tendirà a estabilitzar-se en els 1.500 milions.

Les perspectives de Gas Natural se centren en el fet que la recuperació econòmica a escala mundial es consolidi, especialment a partir del 2015. El conseller delegat, Rafael Villaseca, va explicar en la roda de premsa de resultats la confiança en l'increment de la presència del grup participat per Repsol en els mercats de gas natural liquat, és a dir, el gas que viatja en grans vaixells metaners. En aquest sentit, espera beneficiar-se de l'activitat dels nous contractes, com el firmat amb la companyia Cheniere, als Estats Units.

Gas Natural va obtenir un benefici net de 1.120 milions durant els nou primers mesos d'aquest any, cosa que va suposar un increment del 0,4% sobre el mateix període de l'any passat. L'ebitda es va situar en els 3,865 milions, un 1% més. La xifra de negocis va arribar als 18.675 milions, amb un creixement més rellevant de l'1,4% a causa de l'augment del pes dels negocis internacionals, que ja suposen el 44,5% del total.

Pel que fa al mercat espanyol, l'ebitda del segment d'electricitat va caure un 10% en els nou primers mesos del 2013, i el de distribució elèctrica va disminuir un 3%, a causa de l'impacte dels últims canvis regulatoris. Les expectatives negatives seguiran, amb un cost total de 600 milions.

Més continguts de l'emprenem