XARXES I MITJANS
JORDI SABATÉ

Gab: el Twitter dels ‘trolls’ partidaris de Trump

El moviment conegut com els Alt-Right, molt pròxim al candidat republicà, abandona les principals xarxes socials per la censura i crea la seva pròpia per “expressar-se lliurement”.

Gab: el Twitter dels ‘trolls’ partidaris de Trump / L. MAGALLÓN Zoom

La pàgina d’inici de Gab.ai és un enorme espai en blanc amb una casella per demanar torn d’invitació per entrar en aquesta xarxa i, a l’extrem superior esquerre, en grans lletres, una cita de l’escriptor angloindi Salman Rushdie: “Què és la llibertat d’expressió? Sense la llibertat d’ofendre, deixa d’existir”.

Aquest és l’eslògan de Gab: expressar-se en llibertat per ofendre i insultar, sempre que no s’amenaci de mort o es comparteixi material personal íntim, és a dir, sempre que no es vulneri la llei. Així que la gent que entra a Gab ho fa per expressar-se lliurement i més enllà de la correcció política. Els seus integrants es creuen una mena de perseguits i se senten identificats amb els colons del Mayflower, els radicals que al segle XVII van arribar a la costa est dels EUA fugint de la persecució religiosa a Europa.

Aquesta xarxa té poc més d’un mes de vida, però ja són més de 50.000 les persones que fan cua per entrar i participar-hi, mentre que al seu interior s’hi comuniquen prop de 20.000 usuaris. Són xifres baixes, i probablement no arribaran a assolir números més rellevants, així que no seria interessant parlar d’aquesta xarxa si no fos pel perfil polític dels seus integrants: l’extrema dreta digital. És l’autodenominada Alt-Right, que se sent perseguida a Facebook, Twitter i altres fòrums per les seves opinions.

50.000

Persones que fan cua per entrar a Gab.ai

Els Alt-Right són una barreja heterodoxa -ultrallibertaris, supremacistes blancs, xenòfobs antiimmigració, racistes, ultranacionalistes, neonazis, anarcoliberals i, sobretot, neomasclistes- que s’han dedicat des del 2014 a insultar, perseguir i assetjar a les xarxes a tot tipus de personatges més o menys públics que no siguin del seu grat. Començant per les dones creadores de videojocs, a les quals han ciberassetjat fins a insinuar que es prostituïen per aconseguir bones ressenyes.

De fet, la polèmica batejada com a gamegate, una sèrie d’onades de piulades i comentaris a Facebook contra algunes famoses dissenyadores de videojocs feministes, està en l’origen dels Alt-Right. Tot va començar amb els comentaris despectius del periodista tecnològic ultraconservador Milo Yiannopoulos, editor de Beitbart News, un mitjà que dóna suport a Donald Trump.

Yiannopoulos va publicar una sèrie de piulades denigrants cap a diverses dissenyadores i va rebre el suport de nombrosos participants de la plataforma 4Chan, fins a la data la més políticament incorrecta que es podia trobar a la xarxa. Però el fundador de 4Chan va censurar els comentaris i va provocar l’escissió d’un fòrum anomenat 8Chan, on van marxar tots els usuaris de l’ala dretana.

A partir de llavors els Alt-Right no han fet més que créixer a força de fer soroll a les xarxes insultant i perseguint homosexuals (tot i que Yiannopoulos es defineix com a tal), minories racials (sobretot negres, però també àrabs) i fins i tot polítics republicans que expressessin objeccions a les idees de Trump, per qui senten un gran entusiasme i a qui donen suport a través de diversos mitjans digitals com el citat Breitbart News o el grup Judicial Watch.

Judicial Watchés una mena de Manos Limpias que des dels anys 90 té l’obsessió de perseguir judicialment la família Clinton. Està darrere del hashtag a Twitter #crookedhillary, amb què s’acusa la candidata presidencial de corrupta. Tal ha arribat a ser la simbiosi entre els Alt-Right i Donald Trump que el president de Breitbart News, Steve Bannon, ha passat a ser assessor principal de la campanya presidencial. Com a resultat, el volum d’ofenses i idees ultres expressades per Trump s’ha disparat.

"El volum d’ofenses i idees ultres expressades per Trump s’ha disparat".

Ara l’últim moviment tàctic dels Alt-Right ha sigut despoblar les xarxes socials convencionals i crear Gab després que el seu líder, Milo Yiannopoulos, fos expulsat per sempre més de Twitter per dir “tia negra” a l’actriu Leslie Jones pel seu paper a la pel·lícula Caçafantasmes al juliol. Setmanes després l’emprenedor digital Andrew Torba, també ultra, que té una companyia de publicitat en línia, va anunciar la creació de Gab, un espai a la mida de Yiannopoulos on, segons ell, “es respectarà la llibertat d’expressió”.

L’aspecte gràfic de Gab és molt similar al de Reddit, un lloc de fòrums temàtics, i el seu logo és una granota que ve a simbolitzar la mascota dels Alt-Right, Pepe the frog, símbol també de l’home blanc, anglosaxó, cristià i heterosexual, subjugat per les minories racials i culturals.

És aviat per valorar l’èxit d’aquesta iniciativa i endevinar si anirà més enllà de les eleccions presidencials dels EUA del novembre, però la veritat és que en aquest moment s’ha convertit en una mena de think tank per a les idees més absurdes de Trump. No obstant això, la prestigiosa revista Wired ja s’ha posicionat en contra Gab.

Wired ha titllat Gab de bombolla que es dedica a defugir la responsabilitat davant les normes socials de respecte i convivència. Per a Wired, l’únic avantatge de Gab per als Alt-Right és que podran sentir ressonar les seves pròpies veus sense que cap presència discordant n’alteri l’ecosistema.