ALIMENTACIÓ
ELENA FREIXA

Frigopiés a Catalunya, lluços a Hong Kong

L’osonenca Frigorífics Ferrer celebra els seus 90 anys i s’estrena en l’exportació mirant a l’Àsia i Centreamèrica

El lluç i el marisc arriben a Mercabarna i viatgen directes cap a la plana de Vic. Allà, Frigorífics Ferrer s’encarrega de netejar-los, trossejar-los i fer tot el procés de congelat per després distribuir-los als seus clients que, per primer cop, arriben de terres ben llunyanes de Catalunya. “Aquest any ens hem estrenat en l’exportació de manera seriosa”, explica el gerent de l’empresa, Julià Ferrer, besnét del fundador. Els primers passos internacionals d’aquesta empresa familiar osonenca han fet que el lluç, el salmó o el marisc elaborat a la seva planta viatgi cap a Hong Kong, on ja han firmat un acord amb una cadena de supermercats. El seu peix arriba també a altres destinacions com Mèxic o Itàlia, afegeix Ferrer. L’objectiu és que en els pròxims tres anys la facturació de l’exterior fregui els cinc milions d’euros.

Frigorífics Ferrer va facturar l’any passat prop de 60 milions d’euros i preveu un creixement del 10% dels ingressos aquest any. El seu negoci està concentrat fins ara a Catalunya, on proveeix de productes congelats una àmplia xarxa de restaurants i hotels, que li aporten un 45% de la facturació. Un altre 30% prové de les cadenes de supermercats com Bonpreu, Sorli i Condis que també venen els seus productes. La tercera pota són les col·lectivitats, com els hospitals, que des de fa anys són clients de la companyia.

Però Frigorífics Ferrer no és només fabricant, sinó que també distribueix amb la seva flota de 174 camions productes de tercers. Per exemple, té la llicència des de mitjans dels anys 80 dels gelats Frigo (del grup Unilever) a gairebé una tercera part del territori català. DuuFrigopiés iMagnums al Vallès, el Berguedà o l’Empordà.

El creixement dels últims anys -d’un 17% durant el 2014- ha dut la companyia a renovar una línia d’envasat de la planta. Les obres costaran uns 200.000 euros i començaran durant el segon semestre d’aquest any, segons Ferrer. La línia d’envasat millorarà els processos per aconseguir envasos més petits (gairebé individuals) seguint la tendència que marquen els hàbits dels consumidors. Aquest any la plantilla, formada per uns 200 empleats, creixerà en més de 20 persones.

Frigorífics Ferrer va néixer fa 90 anys (justament els celebra avui amb una festa amb els treballadors a Vic) i ja va per la quarta generació familiar. Va ser una de les primeres fàbriques de gel a Vic, un pas innovador que va servir per fer arribar els seus productes frescos als punts de venda i que també va ajudar a començar a introduir la indústria del congelat a Osona.