L’EXECUTIVA AGRESSIVA

Fracàs

En tot això de l’emprenedoria (quina paraula més difícil) es parla molt de l’aversió al fracàs que hi ha en la nostra cultura. Segons es repeteix moltes vegades, la por que no vagi bé és el principal fre al naixement de més empreses a casa nostra. L’antítesi són els Estats Units, on teòricament es porta amb força més dignitat això de “vaig muntar una empresa i no va funcionar”.

Estic segura que els emprenedors americans també tenen vertigen quan s’arrisquen a posar en marxa la seva empresa i que, a Barcelona, Nova York o la Xina popular, com diria aquell, ho passen malament quan pensen en el possible fracàs que hi ha en tot projecte. Ara bé, ¿és cert que es valora més a qui s’ha arriscat i s’és més tolerant amb el fracassat? No ho sé.

Tinc la impressió que a la nostra societat la pressió és certament alta. Quan expliques el teu projecte abans de llançar-lo hi ha més escepticisme que entusiasme, quan has arrencat tothom et pregunta “¿Ja cobres?” i fins que no et va mínimament bé pocs t’animen per no res. Ara jo sóc “la meva amiga empresària, que té una empresa que va molt bé”, però què passarà si un dia haig de tancar el xiringuito?

Doncs bé, un amic emprenedor està a punt d’esbrinar-ho. Després de tres anys lluitant per la seva empresa, unes inversions en un moment poc oportú i dos mesos dolents estan a punt d’arruïnar el seu petit però prometedor projecte. Al desembre ha de despatxar dos dels seus tres treballadors, i està valorant si val la pena fer una altra inversió per intentar rellançar l’empresa o deixar-ho córrer: liquidar tots els deutes, tancar i acceptar una feina en una multinacional americana (casualitat).

Si aquest és el desenllaç, ¿com reaccionarà el seu entorn? Aquest és el rovell de l’ou. Si entre tots el matxaquen no només estarem castigant el fracàs d’algú que ha tingut el valor d’arriscar-se i que durant uns anys ha dinamitzat l’activitat econòmica, si més no generant quatre llocs de treball en plena crisi. I no només farem això, també contribuirem a dissuadir altres potencials emprenedors, que sens dubte necessitem per tirar endavant la nostra economia.

No hi ha perdedor més gran que aquell que no té valor per buscar la victòria.