Empreses 23/03/2014

Fomentar l’emprenedoria als dos costats del Pirineu

L’Euroregió Pirineus Mediterrània ha engegat diversos projectes de cooperació econòmica entre Catalunya, les Balears i el sud de França

i
Andrea Rodés
2 min

Afinals de l’any 2013 es va inaugurar el tren d’alta velocitat entre Barcelona i Tolosa, que uneix les dues ciutats en un trajecte de tres hores i amb una freqüència diària. La seva inauguració no va tenir el mateix ressò mediàtic que l’AVE Barcelona-París, però per Antònia Sabartés, secretària general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, ha estat un pas decisiu per fomentar les relacions econòmiques entre Catalunya, les Balears i el sud de França (les regions del Llenguadoc-Rosselló i de Migdia-Pirineus). “Entre tots sumem una població de 14 milions de persones, tenim dos aeroports molt importants (Palma i el Prat) i gairebé mig milió d’universitaris; junts som el campus universitari més gran d’Europa”, explica Sabartés a les oficines de l’entitat, en un edifici de la Generalitat. Fundada el 2004 sota el mandat de Pasqual Maragall, l’Euroregió Pirineus Mediterrània és una de les 42 euroregions creades en el marc de la UE amb l’objectiu de fomentar la cooperació territorial en temes de desenvolupament, innovació i cohesió social. En els últims anys un dels objectius de l’entitat ha estat fer de lobi per aconseguir el tren d’alta velocitat entre Tolosa i Barcelona, el port de mercaderies i de creuers més important de la regió. Tolosa, d’aquesta manera, “fa de punt de trobada entre l’Atlàntic i el Mediterrani”, explica Sabartés. La capital de la regió de Migdia-Pirineus és avui la seu del grup Airbus i un destacat centre per a la indústria aeronàutica, un motor d’oportunitats per a empreses catalanes del sector. L’Euroregió també lluita per consolidar les autopistes del mar, rutes de navegació de mercaderies i creuers, un projecte pel qual les Balears pressionen des de fa temps, tot i que Catalunya “no tant”, lamenta Sabartés.

Emprenedors

Buscant la manera de fomentar les relacions comercials i generar noves opcions laborals per als joves d’aquesta euroregió, l’entitat presidida per Sabartés va posar en marxa el 2010 Creamed, un projecte per promoure l’emprenedoria i la col·laboració entre empreses, tenint en compte que la majoria són pimes. Premiat per la UE com la millor estructura de cooperació internacional de l’any 2013, Creamed s’ha centrat a promoure la innovació i l’emprenedoria a partir d’una xarxa de parcs tecnològics i vivers d’empreses públics, com Barcelona Activa, el ParcBit de Palma i el BIC de Montpeller, “una ciutat de referència en R+D en biomedicina”, diu Sabartés. A Catalunya, mentrestant, som referents en indústria agroalimentària, biotecnologia i logística, a part de tenir l’atractiu de Barcelona com a ganxo per atreure talent; i a les Balerars són pioners en turisme sostenible, recorda la impulsora de Creamed. “L’objectiu és trobar sinergies i promoure la mobilitat entre les empreses incubades, que vegin el territori com el seu banc de proves per veure si el seu producte té sortida comercial o no”, afegeix. Creamed ha disposat d’un pressupost d’1,4 milions d’euros, finançat en un 75% per la UE, i ha involucrat prop de 1.400 start-ups de diversos sectors.

stats