Fins al fons, senyor fiscal

Durant el mes de setembre, i amb només una setmana de diferència, la Fiscalia de Barcelona va presentar dues denúncies per l'adjudicació irregular de contractes públics entre Telefónica i l'administració catalana. El primer cas, era per un contracte del 2009 valorat en 70.000 euros i que va adjudicar el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), un organisme que depèn de la Generalitat. El segon cas, del 2011, feia referència a un concurs d'1,4 milions del Consorci Sanitari de Terrassa, que està format per la Generalitat, l'Ajuntament de Terrassa i la Fundació Sant Llàtzer. En tots dos casos, la Fiscalia aporta correus electrònics per demostrar que el concurs estava adulterat i prèviament pactat entre les parts. El jutge haurà de dir si s'ha fet alguna cosa il·legal, però molt net no sembla, tot plegat.

De tota manera, hi ha alguna cosa estranya. Sembla sorprenent que s'hagin destapat tots dos casos just després de l'últim Onze de Setembre. Casualitat? Pot ser, però la Fiscalia no pot presumir de ser un òrgan apolític. Al revés: últimament sembla més polititzat que mai. Recordem què li va passar al pobre Rodríguez Sol, que va ser fiscal general de Catalunya fins que va cometre la temeritat de defensar un referèndum "sempre que fos legal". I no cal parlar dels casos Bárcenas o Nóos. Ja sabem que la Fiscalia simplement actua en funció del que li digui el govern de l'Estat.

Sempre he tingut la percepció que la corrupció no està prou mal vista. Ni a Espanya ni a Catalunya. Per tant, l'única manera de combatre-la és la tolerància zero. I, en aquest sentit, siguin benvingudes totes les denúncies de la Fiscalia. Però, senyors fiscals, no en tenim prou amb aquestes dues. Segur que no en tenen més al calaix? I segur que no en tenen de cap altra administració? No ho sé: volen dir que l'Estat no ha pactat cap concurs públic? De telecos , d'obra pública, del que sigui? Ho esperem amb els braços oberts. Vagin fins al fons.