COOPERATIVES
-XAVIER GRAU

Finançament empresarial amb valors socials

Financoop organitza per primer cop una ronda de cerca de recursos per a projectes cooperatius

Les rondes de finançament són habituals en projectes d’innovació o start-ups, però no és tan comú que se’n faci per a projectes de cooperatives. La xarxa Financoop ha programat per a divendres que ve la seva primera ronda de finançament. Fins ara havien fet jornades de trobada entre projectes i inversors, però mai una ronda de finançament. Financoop és una xarxa formada per catorze entitats que impulsen el moviment cooperatiu. En formen part caixes, com Cajamar i Laboral Kutxa; cooperatives de crèdit, com Caixa d’Enginyers; representants de banca ètica com Fets i Fiare; cooperatives, i representants de l’administració, com l’Institut Català de Finances i Avalis.

El que es pretén és ajudar cooperatives a trobar tot tipus de finançament, ja sigui per invertir o com a circulant, en un sol lloc i d’una tacada. Els projectes, no obstant, no només han de tenir viabilitat econòmica, sinó que s’han de basar en valors com la transparència, l’equitat i l’interès per la comunitat.

El procés es va obrir a començament d’any i s’han avaluat més de 60 projectes, que divendres al Cibernàrium de Barcelona tindran l’oportunitat d’explicar-se davant dels inversors. Uns inversors que tenen previst destinar a aquesta ronda de finançament més de tres milions d’euros en total. La mitjana de diners que obtindran els projectes que convencin els inversors rondarà els 375.000 euros.

Per fer-se una idea dels valors socials dels projectes que busquen finançament, cal veure quines són les temàtiques més habituals. Per exemple, projectes d’atenció a les persones, sobretot relacionats amb la infància, l’adolescència, les teràpies familiars i la psicopedagogia. Altres projectes que també tenen bastant pes són els culturals: empreses audiovisuals, publicitat i comunicació, desenvolupament i potenciació d’activitats creatives o escoles d’arts escèniques.

També hi ha projectes relacionats amb la inserció laboral de discapacitats a través de la fabricació o reciclatge de recursos naturals, o altres serveis. I també busquen la seva oportunitat per obtenir finançament projectes relacionats amb el medi ambient, el reciclatge o l’educació.

L’avantatge de la ronda de finançament per als projectes és sobretot poder cobrir en un únic lloc totes les necessitats financeres. I la ronda de finançament no es tanca a cap estat de l’empresa. Poden trobar finançament des de la concepció inicial d’un projecte fins a les etapes de creació, creixement i expansió o consolidació. A més, els membres de la xarxa Financoop poden oferir no només diners, sinó també orientació i assessorament.