ALIMENTACIÓ
-ELENA FREIXA

La Fageda es rejoveneix per produir més iogurts

La cooperativa de la Garrotxa busca finançament per invertir 10 milions en cinc anys i negocia amb el fons Meridia perquè hi aporti recursos

La Fageda es rejoveneix per produir més iogurts Zoom

La cooperativa de La Fageda prepara una modernització a fons de les seves línies de producció de iogurts i postres lactis. Fa uns mesos que va anunciar les línies estratègiques del seu pla: una inversió de fins a 10 milions que ja comença a materialitzar-se i que es desplegarà durant els pròxims cinc anys. Aquesta setmana s’ha sabut que el fons de capital risc Meridia (dirigit pel vicepresident econòmic del FC Barcelona, Javier Faus) negocia la injecció d’un milió d’euros a la cooperativa per contribuir al finançament de la renovació de la fàbrica. L’operació, avançada pel diari Expansión, serà la primera inversió a través del nou fons -el Meridia Impact Fund- que Meridia ha creat per donar suport a empreses que tinguin una orientació social, com és el cas de La Fageda, que dóna feina a persones discapacitades o en risc d’exclusió.

L’objectiu de la cooperativa és aconseguir que la inversió a les instal·lacions es financi amb tres fonts diferents, a parts iguals: un terç amb recursos propis (els 732.000 euros de beneficis de l’any passat van passar íntegres a reserves), un terç amb finançament extern i un terç més amb ajudes a fons perdut, ja sigui de les administracions o d’altres aportacions, segons van explicar a l’ARA fonts de La Fageda.

Després de 22 anys en funcionament, les instal·lacions que la La Fageda ocupa, i que prenen el nom de la Fageda d’en Jordà, necessiten una renovació. I també nova maquinària que els permeti ampliar la producció. Així, es construirà una nova nau de fred amb capacitat per emmagatzemar dos milions de iogurts i es vol fer un pas més en eficiència energètica amb la posada en marxa d’una caldera de biomassa que proporcioni vapor a totes les instal·lacions. També es remodelarà la zona on s’acull les visites que arriben diàriament a conèixer La Fageda, una activitat que s’ha integrat dins de la ruta de molts excursionistes a la zona volcànica de la Garrotxa. Segons la cooperativa, cada any es reben més de 50.000 visitants, que poden degustar i comprar els productes que s’hi fabriquen i també veure com s’elaboren. Finalment, les obres inclouran la construcció d’un edifici intel·ligent energèticament parlant (un ecoedifici), on s’ubicaran les divisions que s’han incorporat fa poc al catàleg de La Fageda: els gelats i les melmelades.

Tot i competir en un mercat molt difícil, el del gran consum i el segment dels lactis, La Fageda ha sabut fer-se un lloc entre els consumidors catalans. No són el producte més barat, ni el que es troba més fàcilment als lineals dels supermercats, “però sí el més bo”, acostuma a dir el president de la cooperativa, Cristóbal Colón, en les seves aparicions públiques. Les vendes li donen la raó, ja que han crescut tot i la crisi del consum. L’any passat la facturació va arribar als 14,4 milions d’euros, un 18% més que el 2012. I el creixement dels iogurts de La Fageda, que representen el 90% de les vendes, va experimentar un augment encara més gran del 19,4%.

Els anys de crisi econòmica no han sigut anys d’immobilisme a La Fageda, sinó tot al contrari. Fa dos anys va començar a fabricar per primer cop melmelades i compotes, un projecte que va suposar reconvertir el viver que tenia l’empresa i que havia caigut en desgràcia amb les retallades públiques. Mitjançant la replantació d’arbres fruiters i aprofitant l’hivernacle per cultivar-hi maduixes, es va aconseguir donar una utilitat a les instal·lacions i salvar els nou empleats que es dedicaven al viver donant-los una nova ocupació. Es van plantar pomers, pereres i codonyers on abans s’havien cultivat plantes ornamentals i arbres que se servien sobretot a les comandes que arribaven de les administracions públiques i que la crisi i les estretors pressupostàries van frenar en sec.

Aquest projecte va ser un nou pas en l’esforç de diversificació que La Fageda havia començat el 2010, en plena crisi, quan va quedar-se una planta de producció de gelats a Badalona que donava feina a persones amb discapacitat. Altre cop van salvar-se els llocs de treball i La Fageda va fer un pas en un camp nou, el dels gelats, i va triar un sol distribuïdor per fer-los arribar al gran públic: els supermercats Caprabo (del grup Eroski).

La Fageda és membre del gran grup cooperatiu català Clade (que aplega altres companyies com Abacus, Suara o l’Escola Sant Gervasi). Per la seva singularitat, la història sobre la fundació i naixement de La Fageda s’ha convertit en un model del cooperativisme català. L’any 1982 un grup de psicòlegs encapçalats per Cristóbal Colón -president encara avui de la cooperativa- van substituir la psicoanàlisi del centre de salut mental de Girona on treballaven per intentar un nou tipus de teràpia amb els pacients: oferir-los un lloc de treball. El remei de la inserció laboral va resultar ser un bon tractament per a la majoria d’ells. Actualment La Fageda té 277 treballadors, 154 dels quals tenen algun tipus de discapacitat mental o intel·lectual. En l’últim any, el nombre d’empleats va créixer gairebé un 5%, empesos per les bones perspectives de vendes de la cooperativa, que aquest any confia mantenir el ritme positiu.