RETWEETS

Facebook i Microsoft, amb Telefónica

César Alierta ha d’estar molt orgullós de José María Álvarez-Pallete, el seu successor al capdavant de Telefónica. El primer va estar anys tractant les empreses d’internet gairebé de paràsits per no repartir amb les operadores el negoci que fan utilitzant les seves xarxes. Ara el segon ha aconseguit que Facebook, una de les bèsties negres d’Alierta, encomani al grup espanyol de telecomunicacions l’explotació del nou cable submarí Marea, que connectarà a partir de l’octubre del 2017 els EUA amb Europa amb vuit parells de fibra òptica que oferiran una capacitat de 160 terabits per segon. Cal tenir en compte, això sí, que, a més de Facebook, el cable també serà propietat de Microsoft, empresa que tradicionalment sí que ha mantingut relacions cordials amb Telefónica.

El Marea serà un cable singular, perquè no enllaçarà Amèrica del Nord i Europa entre Nova York i el Regne Unit com és habitual, sinó que ho farà entre Virgínia i Sopela, al País Basc, des d’on continuarà cap als diversos centres de dades de Facebook i Microsoft a Europa, l’Àsia i l’Àfrica. Les dues tecnològiques no són les úniques que han decidit invertir en connectivitat transoceànica: NEC porta gairebé dos anys construint per a Google un cable de 60 terabits per segon sota el Pacífic, entre la costa oest dels EUA i el Japó, que hauria d’entrar aviat en servei.

El contracte de gestió del futur Marea no podia arribar en un moment més oportú per a Álvarez-Pallete. Qui es farà càrrec del projecte és Telxius, la filial que Telefónica va crear al febrer per assumir les seves infraestructures, com 15.000 antenes de telefonia mòbil i el cable submarí SAM-1, que uneix els EUA amb l’Amèrica Central i del Sud. Telefónica té previst treure Telxius a borsa per aconseguir part dels ingressos que esperava obtenir amb la venda de la filial britànica O2 a Hutchison, operació que la Comissió Europea ha frustrat. I segur que la cotització de Telxius es veurà afavorida per l’encàrrec de Facebook i Microsoft.