RETWEETS

Europa es reivindica amb accent xinès

Si el Mobile World Congress de Barcelona és la cita mundial obligada de les telecomunicacions, el CeBIT de Hannover és la principal trobada europea de les TIC adreçades a l’àmbit empresarial i institucional. A l’imponent recinte firal de la ciutat alemanya -per cert, tradicionalment mancat d’una infraestructura hotelera suficient- s’han vist les tendències en automatització, gestió de dades massives, informàtica al núvol, centres de dades i, en general, l’anomenada transformació digital d’empreses i administracions.

A Hannover, Europa ha reivindicat aquesta setmana el paper capdavanter en tecnologia que encara conserva en alguns sectors econòmics com l’energia, el transport i la logística i la fabricació, incloses indústries auxiliars com la robòtica. A més, diversos comissaris europeus amb competències en aquest ram han participat al CeBIT promovent l’estratègia digital de la Comissió Europea de cara al 2020, que preveu accions tan lògiques -però poc practicades fins ara- com l’harmonització paneuropea de les concessions d’espectre radioelèctric.

Curiosament, però, un dels principals impulsors de l’orgull tecnològic europeu és xinès: Huawei, que necessita créixer fora del seu mercat d’origen, té barrat l’accés als EUA pel proteccionisme disfressat de desconfiança tecnològica i està apostant fort per implantar a Europa els seus equipaments i infraestructures. A Hannover s’ha aliat amb les alemanyes Kuka -per incorporar els seus robots industrials a l’internet de les coses- i Deutsche Telekom -per oferir serveis al núvol a les empreses-, i ha presentat solucions TIC per als cossos de seguretat. Aquests cossos prometen fer més segures les ciutats intel·ligents mitjançant sistemes que automatitzen la detecció de persones, vehicles i objectes sospitosos a partir de les imatges dels milers de càmeres de videovigilància que ens observen. Es veu que a Àfrica estan funcionant molt bé i el nostre clima social actual afavorirà que aviat els vegem també aquí.