14/04/2013

Equips portàtils per potabilitzar l'aigua

2 min

L'any 2007, Antonio Cuevas va viatjar a l'Índia per col·laborar en un projecte de la Fundació Vicente Ferrer i es va adonar del greu problema que representa en aquell país l'escassetat d'aigua potable. "La gent es desplaça desenes de quilòmetres per poder extreure aigua dels pous, ja que la dels rius està contaminada", diu aquest enginyer industrial d'Igualada, expert en tractament d'aigües. Quan va tornar de l'Índia, Cuevas es va bolcar a dissenyar un sistema de potabilització portàtil que permetés optimitzar al màxim l'aigua de superfícies -com rius i llacs- i que funcionés amb energia solar i sense necessitat de productes químics.

El resultat després de cinc anys de recerca és Solardistech, una tecnologia que es carrega com si fos una motxilla "i que permet obtenir aigua potable a tot arreu i en qualsevol moment", explica Cuevas. El sistema va equipat amb una bomba per poder extreure aigua del riu i un dispositiu electroquímic capaç de generar un desinfectant a partir d'un grapat de sal. Aquest desinfectant "ecològic" potabilitza l'aigua en 2 minuts.

"No només és útil en països emergents, on la gent no té accés a aigua potable, sinó també en situacions d'emergència, com terratrèmols", diu Cuevas, que en aquests moments busca inversors per tirar endavant el seu projecte i poder-ne iniciar la producció massiva. L'enginyer calcula que necessita una inversió inicial d'uns 150.000 euros.

Car, però lleuger

"El repte principal era aconseguir que fos lleuger", explica l'enginyer. L'equip portàtil inclou un panell solar desplegable -fabricat per una empresa nord-americana- que pesa només 1,5 quilos, quan el pes d'una placa convencional de la mateixa mida serien uns 15 quilos. Els panells solars serveixen per fer funcionar la bomba i la cel·la electroquímica, molt potent. Cuevas col·labora des de l'any 2010 amb l'empresa russa Aquaeca Izumrud per introduir en el seu equip la tecnologia de desinfecció a partir de l'electroactivació química de solucions aquoses (ECAS, en les seves sigles en anglès). "Es tracta d'una tecnologia més cara que d'altres, però de moment no n'hi ha cap que sigui tan potent i ultralleugera", diu Cuevas, guanyador del premi Deloitte a la contribució social en l'últim Fòrum d'Inversió organitzat per ACC1Ó (Generalitat).

Menys pous

La producció del prototip ja s'ha acabat: "Ara falta trobar inversors per poder adquirir la maquinària per produir a gran escala", explica l'emprenedor, que confia poder vendre els equips a governs i organismes de cooperació, com l'ONU, la FAO i la Unesco.

Fins ara l'estratègia de les organitzacions de cooperació internacionals era fer pous per extreure l'aigua dels subsòls, "però cada cop és més difícil frenar l'accés a les aigües superficials, la majoria infectades per bacteris i la contaminació industrial", observa Cuevas. D'altra banda, "cada cop és més necessari protegir més el nivell d'aigua dels aqüífers", conclou.

stats