28/10/2012

Enquestes empresarials sobre la independència

2 min

Apoc a poc es va sabent què pensen els empresaris catalans de la independència, i els resultats són sorprenents. Les patronals Cecot i Pimec han publicat recentment enquestes en què els seus afiliats es posicionen clarament a favor de l'estat propi. En concret, un 53% dels empresaris de Cecot i un 66% dels de Pimec declaren que volen la independència. Aquestes enquestes han estat criticades perquè no són científiques, cosa certa, perquè les dues patronals van enviar l'enquesta per e-mail als seus associats i només la va respondre qui va voler. Però, a més, els crítics asseguren que només han respost a l'enquesta els empresaris més extremistes i ultres . És possible. Però d'ultres n'hi ha als dos bàndols, tant d'independentistes com d'unionistes. I és d'esperar que tots dos grups han participat en la mateixa proporció, perquè estan igual de motivats.

Segurament, el principal defecte d'aquests estudis és que no recullen l'opinió dels empresaris que estan en un punt mitjà, que deuen ser molts i que han tendit a no respondre a l'enquesta. Però al mateix temps, també és cert que han tingut l'oportunitat de respondre-la i si no ho han fet és perquè no han volgut. Deuen tenir els seus motius, però no se'ls ha impedit participar-hi, només faltaria.

Una altra crítica és que aquestes enquestes reflecteixen l'opinió de petites i mitjanes empreses, les principals associades de Cecot i Pimec, i no dels grans tòtems empresarials de Catalunya, i s'argumenta que les pimes només venen els seus productes a Catalunya (això és fals: dues de cada tres empreses que van participar a l'enquesta de Pimec exporten més enllà de l'Ebre). A més, els grans empresaris també estan dient el que pensen. Per exemple: José Manuel Lara (Planeta) i Josep Oliu (Sabadell) han dit obertament que s'oposen a la independència. Cadascú expressa la seva opinió, i així ha de ser, perquè és important que tothom que vulgui participar en aquest debat ho faci.

Àlex Font Manté és coordinador de l'Emprenem

stats