OPINIÓ
Empreses 14/04/2013

Encara no N'hi ha prou

Josep Oliver
2 min

La Comissió Europea acaba d'advertir dels desequilibris que pateixen els diferents països de la UE i de les mesures que cal prendre, i destaquen per la seva urgència Espanya i Eslovènia. En el cas espanyol, s'apunta a la diabòlica relació entre deute privat, recessió i confiança dels mercats. La Comissió assenyala un aprofundiment de la caiguda del PIB, que pot ampliar la morositat del sistema financer i generar més desconfiança internacional pel finançament del deute exterior (privat i públic).

La segona recessió de l'economia espanyola, en la qual encara estem atrapats, ens va servir com a tast del que provoca aquesta interrelació. Va ser el juliol del 2011 quan va començar la fugida de capitals d'estrangers que temien que Espanya acabés sortint de l'euro. Vora 200.000 milions d'euros en dipòsits i 200.000 milions més en actius (bons, accions, etc.) van abandonar el país.

La sagnia no va acabar fins que Espanya va acceptar reestructurar el sector financer i aprofundir en la disciplina fiscal- un prerequisit per a la intervenció del BCE -, el juliol del 2012. Des d'aleshores, les coses han millorat sensiblement, amb importants caigudes de la prima de risc, abundosos fons obtinguts pel Tresor espanyol i un retorn, tímid, de fons exteriors.

La Comissió ens diu que el risc no ha passat, i que la situació només ha millorat molt subtilment. Per això, Rajoy ha anunciat que a finals de mes s'aprovarà un nou paquet de reformes: del mercat laboral i, en especial, de les pensions. Són exigències europees i requeriments perquè els mercats continuïn prestant els recursos que Espanya i Catalunya necessiten. No ho oblidin, el deute de les empreses espanyoles i catalanes amb la resta del món se situa en prop dels 850.000 milions d'euros, el del sistema financer, en 1,2 bilions, i el del sector públic, en els 240 milions. Tot plegat, 2,3 bilions (sí, bilions!) d'euros, dels quals aproximadament el 75% són exigibles i, per tant, cal anar refinançant any a any, a raó d'uns 300.000 milions d'euros anuals. Sense aquest refinançament, simplement la nostra economia es col·lapsaria. Per això s'avisa que hi haurà noves reformes i noves retallades.

Catedràtic d'economia aplicada a la UAB

stats