ANDREA RODÉS

Empreses amb segell llatí en diversos sectors

Pollo Campero

Pollo Campero, cadena de menjar ràpid fundada el 1971 per l'empresari de Guatemala Dionisio Gutiérrez, va començar la seva expansió per Europa el 2007 amb l'obertura del primer local de pollastre fregit al centre de Madrid i avui té 23 locals a tot l'Estat, 9 dels quals a Catalunya, principalment a la zona metropolitana de Barcelona. La companyia opera a través del grup de restauració català EatOut, responsable de les franquícies Pans & Company.

Avianca

La companyia aèria colombiana opera quatre vols setmanals entre el Prat i Bogotà des del 2008. La ruta va transportar l'any passat prop de 90.000 passatgers. A l'octubre, la Generalitat i l'aerolínia van establir les bases perquè la companyia pugui incrementar la freqüència de la ruta a un vol diari i faci de Barcelona un hub per a les connexions entre Amèrica i Europa.

Banco Pichincha

Mentre la banca espanyola tanca sucursals, el banc equatorià Pichincha continua expandint-se per Espanya. L'entitat va obrir la seva primera sucursal a Madrid el 2007 i avui en té 15 a tot l'Estat, tres a Barcelona. L'entitat es concentra principalment a atendre les necessitats financeres dels immigrants llatins i el 2010 es va convertir en el primer banc llatinoamericà autoritzat per les autoritats espanyoles per operar de manera directa com a banc comercial al país.

Malpaso Editorial

A l'octubre es va presentar a Barcelona l'editorial Malpaso, l'últim projecte de l'empresari i multimilionari mexicà Bernardo Domínguez Cereceres. Tot i les males perspectives del sector editorial espanyol, Domínguez ha apostat per la capital catalana per ubicar-hi la seu del seu nou segell editorial. Propietari de diversos negocis de la construcció i immobiliaris al seu país, i amb algunes acusacions de frau al damunt, Domínguez es va donar a conèixer al món el 1994 en presentar una oferta de compra a la cadena hotelera Westin de 708 milions de dòlars, que al final no es va materialitzar.