A FONS
Empreses 07/10/2012

"Nosaltres volem estabilitat"

Els empresaris estrangers donen per fet que Catalunya no deixaria l'euro ni la UE si és independent. Més que no pas què passarà els preocupa que hi hagi grans daltabaixos

àlex Font Manté
9 min
Els empresaris estrangers no els preocupa tant la independència com que no hi hagi grans daltabaixos

Ningú sap com acabarà el procés cap a l'estat propi que vol iniciar Artur Mas en cas de guanyar les eleccions del 25 de novembre. Els empresaris també ignoren què succeirà, però demanen que, passi el que passi, es mantingui una cosa: l'estabilitat. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va voler tranquil·litzar l'empresariat dimecres: "No hi ha motius perquè no estigueu tranquils", els va dir al Círculo Ecuestre.

Aquesta necessitat d'estabilitat la tenen tant els empresaris autòctons com els forans, que de vegades estan més confosos perquè coneixen menys la realitat política catalana. Però aquesta distància també els proporciona una visió més freda i pragmàtica.

Majoritàriament, els empresaris enquestats per l'ARA consideren que és impossible que Catalunya sigui expulsada de l'euro o de la Unió Europea, però en canvi no tenen clar quin seria el paper del castellà en un eventual estat català. També ignoren quin seria el model fiscal d'una Catalunya independent: ¿els impostos serien alts o baixos? Bàsicament, els empresaris volen respostes per garantir la preuada estabilitat. Només un dels entrevistats va afirmar que es plantejaria marxar en cas de secessió.

Cap de les principals multinacionals que hi ha a Catalunya ha volgut participar en aquest reportatge. En línia amb el gran empresariat català (a excepció del president de Planeta, José Manuel Lara Bosch), les grans empreses estrangeres prefereixen no opinar en públic. Però, com és lògic, n'hi ha que ja han començat a estudiar què haurien de fer en cas que arribi la independència.

En les empreses petites o mitjanes encara no s'estan preparant plans de contingència, però sí que comencen a plantejar-se què hauran de fer. A les delegacions catalanes es reben trucades des de la central interessant-se per la situació. "Els meus accionistes de París em pregunten què passarà", diu Christophe Mallet, director general d'Ecocat, que es dedica a la gestió de residus industrials.

Actius i passius

Els empresaris entrevistats consideren que Catalunya té uns actius que seguirà mantenint tant si es queda a Espanya com si se'n va: ubicació geogràfica, qualitat de vida, infraestructures (cap va mencionar els dèficits en aquest àmbit) o una bona producció de béns i serveis. I el mateix passaria amb els dèficits: l'elevadíssim atur o la complexitat administrativa són dos dels exemples més citats. A més, Frederik Johnsson, vicepresident executiu de Havas Media, lamenta que avui dia sigui "molt difícil fer negocis aquí si ets de fora" i assenyala l'absència d'estrangers en les agrupacions empresarials catalanes.

En qualsevol cas, diversos dels enquestats van assegurar que, en realitat, el que els preocupa més és la cruesa de l'actual crisi econòmica i no l'estatus polític de Catalunya. Per aquest motiu, molts consideren que -fins i tot si hi simpatitzen- la independència no és una qüestió prioritària.

El perill de patir un boicot no és una qüestió que preocupi gaire les empreses estrangeres, conscients que -si es produeix- el boicot afectaria companyies d'origen català. Tot i així, Mark Tluszcz, fundador de Mangrove i conegut per ser el primer inversor de Skype, considera que "les empreses que tinguin por d'un boicot han d'innovar i millorar els serveis que ofereixen als clients en comptes de queixar-se".

"Qui tingui por al boicot ha d'innovar"

MARK TLUSZCZ (LUXEMBURG) Fundador i conseller delegat de Mangrove Capital Partners

Fa temps que vinc a Barcelona per feina i plaer i aviat hi vindré a viure amb tota la meva família. No hi ha dubte que si els catalans volen la independència la tindran. Simplement, no es podrà aturar si la gent ho desitja. A curt termini -potser uns cinc anys- segur que hi haurà implicacions econòmiques. Aquest serà el preu que s'haurà de pagar, però seran coses fàcilment superables.

Evidentment que Catalunya no sortirà de l'euro! Aquest problema és inexistent, no hi ha qüestió possible. És molt fàcil confondre i espantar la gent. També hi havia molta gent que qüestionava la reunificació alemanya... i va ser un èxit. A la meva feina cada dia sento gent dient "això és impossible". Però si tu ho vols, les coses passen. N'hi ha que diuen que no és un bon moment per iniciar aquest procés... però mai ho és. La clau és si Catalunya genera bons productes i serveis, i ja ho fa. I si és així, les coses aniran bé. Caldria, però, aplicar els programes correctes per millorar la situació. En la meva opinió, per exemple, els impostos són massa alts.

L'amenaça d'un boicot és real, però amb el temps es dilueix. Els boicots no tenen mai èxit. Les empreses que tinguin por d'un boicot han d'innovar i millorar els serveis que ofereixen als seus clients en comptes de queixar-se. En realitat, el boicot és una excusa.

Els empresaris de fora no tenen por de la independència, sinó d'aquesta situació de crisi econòmica.

"Mirem massa a Madrid"

FREDERIK JOHNSSON (SUEC) Vicepresident executiu de Havas Media

Sóc suec de formació nord-americana i fa 15 anys que sóc a Catalunya. No sóc un simple expatriat: vaig decidir viure aquí els millors anys de la meva vida. Parlo català. Per mi, abans de la independència hi ha coses més importants que s'han de fer i que no fem perquè mirem massa a Madrid. Hem d'anar més enllà de Madrid. Sí que és cert que la independència potser eliminarà l'excusa del victimisme, darrere del qual s'amaga molta gent. No hi hauria excuses.

És molt difícil fer negocis aquí si ets de fora. Primer per la complexitat administrativa, però també a les organitzacions empresarials, on se segrega els de fora. Quants estrangers hi ha al Cercle d'Economia o a FemCat?

"El problema seria si el castellà no fos oficial"

RAISA VENERMO (FINLÀNDIA) Sòcia fundadora d'Ava Law

Fa deu anys que sóc a Catalunya, set dels quals els he dedicat a assessorar empreses estrangeres que es volen expandir aquí. El més important que té Catalunya per a un empresari estranger és el clima i la ciutat de Barcelona, que té un gran interès turístic i empresarial. Això seguirà igual. L'únic problema seria si en una Catalunya independent el castellà no fos idioma oficial. És el que més preocupa. A part d'això, no hi ha res més. La política i la possible independència no preocupen: el que fa patir és l'economia, que amb una secessió podria millorar.

La gent de fora ve aquí per la qualitat de vida i les infraestructures, que seguiran sent-hi.

"Em plantejo marxar si arriba la independència"

CHRISTOPHER POMMERENING (ALEMANYA) Inversor, cofundador d'Active Venture Partners

Jo visc a Barcelona des de fa anys perquè m'agrada la vida d'aquí, però hi ha molts motius pels quals la gent ve de fora a viure a Catalunya. De totes maneres, crec que l'assumpte de la independència no s'està enfocant correctament.

La meva sensació és que l'opció de la independència és una solució molt a curt termini i perquè Catalunya està en una situació econòmica límit. Catalunya fuig endavant cap al que creu que és la solució.

Jo sóc alemany i he crescut en una Alemanya dividida que posteriorment es va unir. Durant deu anys la meva família va pagar un 8% més d'impostos per poder finançar la reunificació. Per culpa d'això, l'impost sobre la renda fregava el 60%. Però avui dia, Alemanya és l'economia més forta d'Europa i la seva base és fer les coses en comunitat i solidaritat. També sóc crític amb les veus que, des d'Alemanya, critiquen les ajudes que s'estan donant als països perifèrics europeus amb motiu de la crisi del deute.

En la meva opinió, a Catalunya s'hauria de trobar una solució intermèdia: un estat federal que doni més poders i més diners a Catalunya. Però no m'agradaria la independència i possiblement em plantejaria marxar d'aquí si s'acaba produint. De totes maneres, dubto que la UE accepti aquesta opció.

Em sembla que la primera preocupació dels catalans hauria de ser impulsar les exportacions. I crec que la gestió política i econòmica és millorable: els països que van millor són els que funcionen com una empresa.

"Si no hi ha guerra, tot seguirà igual"

LAM CHUEN PING (XINA) President de la Unió d'Associacions Xineses d'Espanya

No crec que la independència sigui possible. Senzillament, és impossible. Per què? Per moltes raons!

La independència només pot arribar a través d'una guerra amb Espanya. I si tenim una guerra, tots els empresaris estrangers marxaran de Catalunya! Ara bé, si la independència arribés pacíficament no passaria res. Tot seguiria igual com fins ara.

"Seria bo per als negocis"

BENEDETTA TAGLIABUE (ITÀLIA) Cofundadora d'EMTB

La independència potser és una qüestió tan profunda que pot ser difícil d'entendre per algú de fora, que ho pot confondre. Em sembla que és un sentiment per fer les coses millor i, personalment, crec molt en aquest projecte.

En la meva opinió, la independència serà bona per als negocis, ja que les decisions econòmiques es prendran de manera més directa. Això sí, sempre que Catalunya no surti de la UE o de l'euro... però em sembla que això no pot passar.

Recentment parlava amb un americà que estava admirat per l'ambient positiu que està sorgint aquí de plantar-se i de canviar les coses que no estan funcionant. Crec que és una tendència positiva.

"No és solució si només volem més diners"

CRISTINA ALTENHOFEN (ALEMANYA) Directora de programes de Fujitsu Ibérica

Els efectes econòmics de la independència serien summament positius (per als catalans, s'entén). ¿Però què passaria si les relacions econòmiques i polítiques de Catalunya es veiessin afectades per algun tipus de fricció amb la comunitat internacional? El moment econòmic actual és difícil: la gent està preocupada per arribar a final de mes i les empreses per pagar les nòmines i els impostos. Crec que tant els primers com els segons són responsables de dibuixar el futur. No podem treure'ns de sobre la responsabilitat de decidir el futur de Catalunya i Espanya. Em sembla que la independència no és la solució si el que es vol és únicament millorar el finançament.

"Si l'entorn és 'business friendly', no hi fa res"

TIMO BUETEFISCH (ALEMANYA) Fundador de Cooltra

Catalunya és un gran lloc per muntar-hi un negoci i té un fet diferencial propi que la fa atractiva sigui dintre d'Espanya o independent, sempre que pertanyi a la Unió Europea. No em preocupa la independència pel que fa als negocis sempre que tinguem un entorn business friendly . La meva empresa és de lloguer de motos a turistes i, per tant, no crec que ens afecti. Catalunya és un dels llocs més visitats del món.

Els moviments secessionistes són un corrent actual en la política internacional, tant a Escòcia com al Canadà o Bèlgica. Crec que el que importa és que es faci d'una manera pacífica i, sobretot, respectant la decisió del ciutadà.

"Hi ha més curiositat que preocupació"

HELÉNE OLSSON (SUÈCIA) Presidenta de la cambra de comerç hispanosueca de Barcelona

Les empreses que hi ha a Suècia fins ara no coneixien gaire la situació, perquè no hi havia gaire informació sobre el tema. Però després de la manifestació de l'Onze de Setembre, que ha incrementat les informacions periodístiques sobre el tema, s'està observant amb molta curiositat. I no diria que és tant per preocupació sinó per falta de coneixement de la realitat. Pel que fa a les empreses sueques amb seu a Catalunya, jo crec que ho veuen també d'aquesta mateixa manera. Són conscients que tant pot ser un problema com una oportunitat. Però el procés és molt recent i encara no s'ha afrontat. Es farà quan hi hagi algun pas endavant.

"Sortir de l'euro o de la UE és impossible"

MANU GRYMONPRÉ (FRANÇA) Propietari d'empreses d'oci i hotels

El meu negoci no canviarà gens si Catalunya és independent. No em preocupa una possible sortida de l'euro o de la Unió Europea perquè crec que és impossible. La supervivència de l'euro no crec que es decideixi a Barcelona o Madrid, sinó a Berlín i París, que són les capitals dels països més poderosos d'Europa. Generalment fer negocis aquí és més fàcil que a França perquè la complexitat administrativa és inferior. He de dir, però, que en els últims anys Catalunya ha evolucionat cap al model francès i la facilitat per fer negocis s'ha reduït. S'han de negociar massa permisos. A Madrid o Euskadi és diferent: hi ha més flexibilitat i s'adapten més als productes innovadors.

"Els accionistes m'ho pregunten i jo els calmo"

CHRISTOPHE MALLET (FRANÇA) Director general d'Ecocat

Ens interessa molt saber els detalls del projecte polític que s'està coent perquè, per poder invertir en qualsevol lloc, un inversor necessita estabilitat política, legal, fiscal... Ara no en sabem detalls i aquesta incertesa no és bona. Cal fer un esforç per explicar bé el projecte. Ecocat té presència a Catalunya, però també en diverses comunitats espanyoles, i no sabem si haurem de dividir l'empresa en cas de secessió. Els meus accionistes de París em pregunten què passarà i jo els tranquil·litzo. Estan molt pendents del que passi a les eleccions del novembre. Volen saber el contingut dels programes electorals. És possible que, a l'espera de saber més detalls, es retardi alguna inversió.

"Hi simpatitzo, però veig temes més prioritaris"

ANDREAS VON ERSTOFF (ALEMANYA) Fundador de Production Paradise

A mi no m'afectaria gaire que hi hagués un canvi polític aquí perquè el meu negoci està molt enfocat a l'àmbit internacional. Conec molta gent independentista i, en certa mesura, simpatitzo amb les reivindicacions de Catalunya.

Tot i això, crec que es parla molt d'aquest tema en comparació amb d'altres que trobo que serien més prioritaris. També penso que no es dóna una imatge internacional adequada dels problemes catalans. Potser es posa massa èmfasi en l'idioma i no s'argumenten prou les qüestions que hi ha més enllà de l'idioma. I la llengua és segurament un dels aspectes que semblen més problemàtics als empresaris estrangers.

stats