Empreses 08/09/2013

Emili Aguilera: "Encara som minoria perquè no hi ha prou mercat"

A.r.
2 min
Emili Aguilera: "Encara som minoria perquè no hi ha prou mercat"

BarcelonaEmili Aguilera és agricultor a Sallent (Bages) i responsable de l'àrea de producció ecològica del sindicat Unió de Pagesos.

¿La nova política agrària comuna (PAC) de la UE pot estimular l'agricultura ecològica?

La nova PAC inclou un seguit de mesures cap al verdeig i la millora del medi ambient. Per exemple, obligarà a adoptar l'antic sistema de rotació per minimitzar la pràctica del monocultiu, molt agressiva. Són mesures per fomentar la biodiversitat i la qualitat dels aliments. Ara bé, les terres cultivables són les que són. Es tracta d'impulsar una reconversió cap a l'agricultura ecològica.

¿No va en contra dels interessos de pagesos tradicionals?

Dins de la Unió, els ecològics encara som minoria: no hi ha prou mercat. El consum de productes ecològics a Catalunya és molt baix en comparació a la mitjana de la UE. La producció és més alta, per això més del 60% se'n va cap a l'exportació.

Quins reptes té el sector?

Equilibrar el desajust entre exportació i consum intern. Agricultura ecològica implica reduir els efectes negatius per al medi ambient. Haver de transportar-la lluny no és gaire coherent. També hi ha un desajust en la producció, que es concentra sobretot en la vinya i els olius. No pot ser que la indústria del pinso animal, que aquí es molt forta, hagi d'importar ordi i blat de moro ecològic perquè aquí no en troba. Això és culpa de l'elevada presència de blat de moro transgènic a Catalunya. Els agricultors no volen prendre el risc de sembrar ecològic perquè després se'ls contamini la collita. Volem que la Generalitat declari zones lliures de transgènics. Però les multinacionals fan pressió.

¿Els costos de producció més alts són una barrera?

La producció ecològica sempre serà una mica més cara, entre un 10% i un 20%, però si la tradicional pagués els costos reals de contaminació seria diferent. Per exemple, el preu del porc no té en compte la pol·lució de les granges de purins, que han nitrat l'aigua subterrània durant molts anys a la comarca d'Osona.

stats