Eduard Estellés“A Escòcia pots muntar una empresa per 50 euros”

emprenedor, fundador de Logic Energy, empresa del sector de les renovables amb seu a glasgow

Eduard Estellés“A Escòcia pots muntar una empresa per 50 euros” Zoom

L’any 2007 vas decidir crear la teva empresa. Per què a Glasgow? Van ser un seguit de coincidències. Jo vaig estudiar per a administratiu i per temes familiars em vaig posar a treballar en el manteniment tècnic en una empresa de València, però sempre m’havia agradat l’electrònica. Així que un bon dia, fa quinze anys, vaig decidir deixar-ho tot i marxar a estudiar electrònica a Glasgow. Era l’estudiant pallús, ja tenia uns quants cabells blancs, em deien “l’avi”! Quan em vaig graduar vaig començar a treballar per a una empresa d’energia eòlica, un sector molt potent a Escòcia, i així va sortir la idea de crear Logic Energy.

Què feu exactament? Bàsicament dissenyem dispositius de control remot que recullen dades d’un producte o màquina, ja sigui una caldera tèrmica o un molí de vent. L’usuari pot veure aquesta informació a temps real en una pantalla, gràcies al núvol. Som com un telèfon mòbil per a màquines. Després el sistema processa les dades i les presenta a la pantalla perquè el client pugui prendre decisions eficients. Per exemple, si Iberdrola al Regne Unit vol introduir al mercat una nova caldera o un aparell d’aire condicionat, nosaltres muntem un equip de R+D mòbil que recull resultats del prototip i detecta si va bé o no. Les tecnologies verdes són molt costoses i amb els nostres sistemes es poden estalviar molts diners.

¿És fàcil muntar una start-up a Escòcia? Quan parlo amb familiars a Espanya que han muntat empreses, la meva impressió és que a Escòcia és molt més fàcil. Vaig muntar Logic Energy amb 50 euros! Només calia omplir un formulari a internet, sense passar per advocats o notaris, ni tampoc haver de desemborsar un capital mínim de 3.000 euros, com a Espanya quan vols muntar una SL. Per a un estudiant haver d’invertir 3.000 euros és una salvatjada!

A part de tràmits burocràtics, quin avantatge més té emprendre a Glasgow respecte a Barcelona? A Escòcia, i en general al Regne Unit, hi ha una actitud cap al negoci molt més desenvolupada. El govern escocès, a través d’organismes com l’Scottish Enterprise, ofereix suport i ajuda als emprenedors. A Glasgow tot és més senzill, des de buscar ajudes públiques fins a rebre finançament públic. A més, el govern britànic està donant molta empenta a la innovació, per exemple, amb el programa The Patent Box -la caixa de patents-, que et permet una reducció en l’impost de societats sobre els beneficis generats amb una patent nacional.

¿És competitiu produir al Regne Unit? Nosaltres dissenyem tots els productes a Escòcia, l’assemblatge es fa al sud d’Anglaterra i Europa. Aquí els salaris són més alts, però continuen sent competitius gràcies a la seva actitud empresarial. A Escòcia hi ha fins i tot diversos programes de televisió sobre empresaris que són molt populars, en els quals la gent explica les seves idees de negoci per atraure inversors, com Dragon’s den -l’amagatall dels dracs-, de la BBC. Els que hi apareixen són milionaris que van començar de zero.

¿Creu que el resultat del referèndum d’independència que Escòcia celebra dijous pot afectar el seu negoci? El meu principal mercat és a Escòcia, excepte algunes exportacions, i és un nínxol molt petit, així que no em preocupa gaire. En canvi, veig que hi ha ciutadans amb nivell adquisitiu alt que ho tenen malament si guanya el sí. Saben que si un nou estat independent es queda curt de finançament els apujaran els impostos.