TECNOLOGIA
JORDI SABATÉ

Edge, el navegador que enterra la vella Microsoft

La companyia llança el nou navegador per a Windows 10, amb el qual aspira a fer el gran salt als ‘smartphones’ i les tauletes

Edge, el navegador que enterra  la vella Microsoft / I.V. Zoom

Des que Sayta Nadella va agafar fa un any i mig les regnes de Microsoft i va substituir com a conseller delegat Steve Ballmer, moltes coses han canviat a la companyia de Redmond (Washington, EUA) a un ritme trepidant. Poques empreses poden presumir de transicions tan ràpides i moltes menys encara d’haver invertit amb aquestes transicions una evident decadència per transformar-la en un prometedor futur. Enfront del voluminós i marcial Ballmer -a qui els analistes atribueixen com a únic gran mèrit haver comandat amb disciplina la companyia quan es va convertir en una de les més grans del món-, Nadella simbolitza el dinamisme dels nous temps, necessari per recuperar la rellevància que Microsoft va tenir en l’era PC. Si Ballmer va ser el sòlid elefant que servia de punt de referència i vigilava que res excedís els seus límits, Nadella és la gasela lleugera que permet que es deslliguin les tensions i les idees flueixin lliurement.

D’aquesta manera, escoltant el seu entorn i analitzant el que els rivals fan bé en lloc d’enrocar-se en l’arrogant supèrbia d’altres èpoques, Microsoft ha llançat en menys d’un any i mig una versió del seu programa Office per a tot tipus de tauletes i telèfons mòbils intel·ligents. També ha fet aplicacions per a aquests suports del seu gestor de cites, calendaris i correus, Outlook, així com un competent servei de gestió del núvol per a empreses anomenat Azure, que té una important cartera de clients, entre els quals el 80% dels que figuren a la llista 500 de la revista Fortune.

Altres mèrits de l’etapa Nadella són haver posat en marxa un núvol domèstic anomenat OneDrive, que tindrà les mateixes funcions que assumeix el servei iCloud per als sistemes operatius iOS i Mac OSX d’Apple o Google Drive per al sistema operatiu Android. OneDrive serà el núvol de Windows 10, el sistema operatiu més ambiciós llançat fins ara per Microsoft i que espera introduir la companyia d’una vegada en el món dels smartphones. El cert és que Nadella ha arribat amb les idees molt clares: el que importa avui són els mòbils i el núvol.

Precisament Windows 10 és un sistema operatiu basat en aquesta concepció del panorama tecnològic. S’adapta perfectament tant a ordinadors com a 'smartphones' i/o tauletes sense deixar de ser un sol sistema. Simplement detecta automàticament en quin suport està i actua en conseqüència, transformant el seu entorn gràfic. Alhora, assumeix que l’usuari fa servir més d’un suport al llarg del dia, però que vol tenir les seves dades contínuament a mà, com si la seva navegació per la xarxa o el seu ús dels diferents serveis fos un de sol. De fet, aquesta sincronització absoluta entre els diferents dispositius que fem servir ja ens l’ofereix Apple si estem completament dins del seu sistema operatiu, és a dir, si fem servir un ordinador Mac, un iPhone i/o un iPad, i ho aconsegueix a través d’iCloud i del navegador Safari. El mateix fa, encara que d’una manera més oberta, Google mitjançant Google Drive i Chrome. L’objectiu de Windows 10 no és només emular els seus competidors, sinó superar-los.

Amb aquest fi ha concebut un nou navegador que substituirà el gairebé etern Internet Explorer (IE), que en els últims anys ha passat per les seves hores més baixes. Mentre Chrome, Safari, Opera o Firefox saltaven al mòbil, IE va continuar apostant per l’ordinador com a únic suport. Però les vendes de PC han caigut en picat i les de 'smartphones' s’han disparat, per la qual cosa IE ha passat de ser un producte hegemònic a tornar-se residual.

L’única solució que ha trobat Satya Nadella és canviar IE per un nou navegador amb un nom diferent. Edge -en anglès vol dir 'vora, tall i avantatge' -és el nou producte que s’adaptarà a les necessitats dels usuaris de Windows 10, que s’espera que facin servir aquest sistema operatiu tant en els seus telèfons com en les tauletes, ordinadors, videoconsoles o qualsevol altre dispositiu, de manera que augmenti la presència de Microsoft en els mòbils.

En aquest sentit, Edge també serà un sol navegador multiplataforma que guardarà els historials de navegació de l’usuari sincronitzats i, a més, disposarà d’un entorn gràfic senzill i visual, pensat per ser usat en les pantalles tàctils i també eficient en un ordinador. D’altra banda, permetrà prendre notes sobre webs i compartir-les amb altres usuaris.

Però el que marcarà la diferència amb la resta de navegadors serà el comandament per ordres de veu de l’assistent virtual Cortana, que recopilarà tota la informació referent a l’entorn de l’usuari per oferir-li alertes, consells i cerques immediates d’informació. Cortana també serà present en la versió d’ordinador, en què centralitzarà totes les dades que ha captat des dels altres dispositius i en què podrà ser manejat amb la veu. Finalment, Edge tindrà la barra d’adreces a la part baixa de la pantalla, per així emular la disposició de la caixa d’escriptura en els mòbils. Microsoft, finalment, obre etapa.