RETWEETS

Dividir-se és tendència

Malgrat la teoria que el futur de les empreses depèn de la seva capacitat per fer-se més i més grans, aquestes setmanes Silicon Valley pateix una passa d’operacions en sentit contrari: tres companyies destacades del sector tecnològic han anunciat que es dividiran en dues entitats per ser més competitives.

La primera ha sigut la web de comerç electrònic eBay. L’any que ve segregarà la seva filial de mitjans de pagament PayPal, que va comprar el 2002. Elon Musk, el fundador de PayPal que ara es dedica als cotxes elèctrics amb Tesla, sempre havia dit que no entenia que un sistema de pagament estigués supeditat a una web de subhastes. La nova PayPal se centrarà en el competitiu mercat dels pagaments digitals, al qual aspiren des de Google fins a Amazon passant per Apple i Alibaba, sobretot en els telèfons mòbils: Gartner diu que menys del 2% del que es va gastar en botigues (d’un total de 15 bilions de dòlars) es va pagar amb dispositius de butxaca. El potencial de creixement és enorme.

La segona empresa que es dividirà en dos és la que va donar lloc al naixement de Silicon Valley: a finals del 2015, l’actual Hewlett-Packard seran dues empreses separades. HP Inc assumirà el negoci d’ordinadors personals i impressores, mentre que Hewlett-Packard Enterprise es dedicarà als servidors, el software i els serveis al núvol. La segona estarà dirigida per Meg Whitman, la seva actual consellera delegada, que precisament ho havia sigut abans d’eBay. La notícia de la divisió d’HP arriba acompanyada de l’anunci de 5.000 acomiadaments.

Finalment, també es partirà en dues empreses Symantec. Una de les dues noves companyies es dedicarà als serveis de seguretat digital, des dels antivirus Norton fins als productes de xifratge de dades i identificació d’usuaris. L’altra es quedarà el negoci de gestió de la informació: serveis de còpia de seguretat, arxiu i cerca de dades.