BLANCA PALACIÁN I MILLÁN VÁZQUEZ

Dividends més sostenibles

La recuperació econòmica no només impulsarà els balanços de les empreses, sinó que també es deixarà notar a les butxaques dels accionistes. Així, els dividends que repartiran les companyies de l'Íbex-35 amb càrrec al 2014 seran, de mitjana, un 20% més elevats que els abonats en aquest exercici. Algunes companyies, com FCC, Banc Sabadell i Mediaset, podrien duplicar i fins i tot triplicar els pagaments. Tot i així, els líders indiscutibles en termes de rendibilitat per dividend seguiran sent Santander, Enagás i BME, amb rendiments superiors al 6%.

Un dels elements que l'inversor ha de tenir en compte és la modalitat de pagament. Nou de les 35 companyies de l'Íbex van utilitzar l'any passat l'scrip dividend , una fórmula que permet que l'inversor triï entre el cobrament en efectiu o en accions. Això permet limitar la sortida de caixa, però al mateix temps pot perjudicar els inversors, ja que implica l'augment de títols en circulació, cosa que dilueix la participació dels accionistes. Per aquesta raó, la majoria de les companyies planegen abandonar aquesta fórmula quan es recuperin els seus comptes. Gas Natural ja ha fet un pas en aquest sentit, anunciant que el pagament amb càrrec al 2012 seria 100% en efectiu. I altres companyies del selectiu, com Repsol i Iberdrola, podrien seguir el seu exemple.

En canvi, els bancs no ho tindran tan fàcil. D'una banda, el sector financer és un dels que millors perspectives presenta en termes de creixement del dividend, ja que la recuperació econòmica li permetrà reduir provisions i elevar els seus beneficis. No obstant, aquest sector haurà de seguir recolzant-se en aquesta fórmula de remuneració en el curt termini, atès que els permet millorar la ràtio de capital i reduir la sortida de caixa. A més, cap dels bancs té accionistes majoritaris que puguin pressionar perquè l'abandoni. Santander, per exemple, encapçala el rànquing de rendibilitat per dividend, amb un 9%. Però des del 2009, fa el 100% dels pagaments en scrip dividend , cosa que ha provocat que el nombre d'accions en circulació s'hagi elevat un 25% des de llavors. Això dificulta més que el banc reprengui la remuneració en efectiu, ja que com més nombre d'accions, més diners ha de repartir entre els inversors si vol mantenir la xifra de pagament habitual.

Per altra banda, a més de créixer en dividends, és important que les empreses comptin amb una política sostenible de remuneració a l'accionista. És millor centrar-se en companyies amb rendiments més raonables, però avalades per les bones perspectives de futur del valor. En aquest àmbit destaquen Grifols, Dia, Amadeus, OHL i Inditex, que augmentaran els seus dividends en més del 10%.