CIÈNCIA
D.S.U.

Diners públics per treure les idees del laboratori

Indústria del Coneixement és un projecte de la Generalitat que dóna finançament a idees de base científica perquè es transformin en empreses

EL POTENCIAL CIENTÍFIC de Catalunya és indubtable. El nombre de publicacions per habitant a les revistes Science i Nature dobla el de potències com Alemanya i França, triplica el d’Espanya i està a l’altura del d’Israel. Però la capacitat d’aquest potencial per monetitzar-se és un terreny en què encara hi ha molta feina a fer. Per això la Generalitat ha dut a terme un projecte, anomenat Indústria del Coneixement en què dóna finançament públic, a través de l’Institut Català de Finances, a start-ups de base científica perquè puguin comprovar la validesa de les seves idees i mirar si hi poden fer diners. Recentment el secretari d’Universitats, Antoni Castellà, va presentar les primeres proves pilot d’un pla que accepta sol·licituds fins dimecres.

Fins ara més d’una vintena d’empreses del territori han passat pel programa. Segons Castellà, la prova ha sigut molt positiva, i totes les idees han sigut capaces de convertir-se en empresa o d’arribar a acords de llicència amb tercers. Alguns d’aquests projectes els ha coordinat l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), que treballa en el camp de la llum. Gràcies al finançament, idees com un projecte que treballa amb la llum per trobar fluxos sanguinis i detectar problemes de circulació, o un altre per fer proves de la qualitat de l’aigua o altres líquids amb llum, s’han convertit en empreses.

“Hi ha tota una fase per a les empreses científiques, que és convertir una idea en una protoempresa en què hi ha poc finançament. És el que coneixem com el ball de la mort, i per això és interessant aquest projecte”, explica el director de l’ICFO, Lluís Torner. La Generalitat dedicarà 1,5 milions a ajudes inicials, repartits en 40 projectes de 25.000 euros. Després hi haurà una segona fase d’ajuts de 150.000 euros per fer prototips, i una tercera per portar el producte al mercat, amb crèdits de 100.000 a 400.000 euros.