Empreses 01/12/2013

Diagnòstics mèdics 'in situ' a partir de mostres de sang

i
Andrea Rodés
3 min
Diagnòstics mèdics 'in situ' a partir de mostres de sang

Jordi Carrera i Rafel Bru són enginyers i es van conèixer quan treballaven al grup Werfen, una important multinacional catalana del sector de la tecnologia sanitària, especialitzada en sistemes de diagnòstic in vitro , és a dir, qualsevol equip que serveixi per a l'estudi de mostres procedents del cos humà, incloses les donacions de sang i teixits.

Petit i còmode

Fa dos anys, aprofitant reestructuracions en l'empresa, van decidir emprendre pel seu compte i apostar pel desenvolupament d'una nova tecnologia de diagnòstic in vitro que fos mòbil i permetés realitzar diagnòstics clínics en qüestió de minuts, i al costat del pacient. "Per a determinades complicacions crítiques és molt convenient poder realitzar un diagnòstic in situ a partir d'una mostra de sang sense haver d'esperar 4 o 5 dies els resultats del laboratori", explica Carrera des de les oficines de STAT-Diagnostica, al parc científic de la Universitat de Barcelona.

Des que la van fundar, el 2010, l'empresa s'ha dedicat plenament al desenvolupament dels prototips del dispositiu, un aparell de la mida d'una capsa de sabates amb capacitat per realitzar dues tècniques de diagnòstic clínic: molecular (utilitzada per exemple en l'anàlisi de l'ADN a partir de sang o saliva) i per immunoassaig, basada en l'anàlisi de marcadors crítics del pacient, com el ritme cardíac, cosa que permet detectar símptomes d'un infart.

"L'usuari final dels nostres dispositius són els hospitals i altres espais on arriben pacients en estat crític, com l'UCI i urgències", explica Carrera. El principal avantatge competitiu del seu producte és que és molt fàcil de manejar "i el pot utilitzar personal poc experimentat", insisteix l'enginyer. D'altra banda, l'aplicació de sistemes de diagnòstic molecular en els mateixos hospitals "és molt útil per facilitar i accelerar la detecció d'infeccions respiratòries, com una pneumònia, que poden ser crítiques en pacients d'edat avançada i en nens", afegeix Carrera.

Competència americana

Al món hi ha dos fabricants líders en tecnologia de diagnòstic in vitro pròxima al pacient, Cepheid i BioFire, tots dos nord-americans. "Als EUA ja fa més de 15 anys que van començar a desenvolupar aquesta tecnologia, però la nostra, com que és més nova, és natural que estigui més avançada", afirma Carrera. Segons el directiu, els dispositius de STAT-Diagnostica es diferencien dels seus competidors perquè tenen pràcticament tot el procés analític automatitzat.

Si bé tot el disseny i la R+D s'ha dut a terme a Barcelona, on treballen una vintena de persones, la fabricació industrial dels dispositius s'ha externalitzat a quatre empreses d'Alemanya, Suïssa i Finlàndia. "Aquí encara no tenim una indústria prou especialitzada" , comenta Carrera.

L'objectiu de la companyia és llançar el producte al mercat europeu a finals del 2015. El següent pas serà penetrar en el mercat nord-americà, i per això han tingut en compte en tot moment el compliment de la normativa de la FDA, l'agència nord-americana del medicament, que també supervisa els dispositius de diagnòstic in vitro als EUA. Respecte als mercats emergents, com la Xina i l'Índia, amb una falta de personal especialitzat, "els dispositius amb tots els processos automatitzats els interessen molt", assegura Carrera.

STAT-Diagnostica va aixecar una primera ronda d'inversió a mitjans del 2011 de dos milions d'euros amb Ysios Capital, un fons de capital risc especialitzat. Fa cinc mesos, l'empresa va ampliar capital en 17 milions d'euros amb l'entrada de sis nous inversors, entre ells el fons de capital risc espanyol Axis i La Caixa Capital Risc. "Estem en un sector amb un gran potencial de creixement, però el retorn de la inversió està al voltant dels 4 i 5 anys, i això és un repte a l'hora de buscar finançament", conclou l'emprenedor.

stats