01/07/2012

Deu cerques a Google fan bullir una tetera

2 min
Deu cerques a Google Fan bullir una tetera

L'expansió de les noves tecnologies i la creixent demanda de serveis telemàtics arreu del món han posat en evidència la necessitat de sistemes de computació més eficients. Es calcula que un 2% de les emissions de C02 de tot el planeta són generades pels centres de computació (CPD) i que aquesta xifra creixerà un 19% durant el 2012.

"La millora de l'eficiència energètica dels CPD és essencial per reduir l'escalfament global", diu Jaume Salom, membre de la plataforma CoolEmAll, un projecte de recerca europeu per optimitzar el disseny de les infraestructures de tecnologies de la informació.

Només els processos de refrigeració ja són responsables del 40% del consum elèctric d'un CPD. Aquests espais, dedicats exclusivament a la col·locació d'equips informàtics i que funcionen contínuament els 365 dies de l'any, han de poder donar resposta a l'augment exponencial de processos i dades emmagatzemades a internet per part dels internautes de tot el món.

Supercomputadors

"Cal tenir present que 10.000 e-mails no esborrats ocupen un espai físic en algun lloc, o que deu cerques a Google equivalen a l'energia de fer bullir una tetera", explica Àlex Ramírez, enginyer de la UPC i cap d'arquitectures del Barcelona SuperComputing Center, BSC.

Els supercomputadors (SC) com el BSC -únic a l'estat espanyol- tenen una capacitat de càlcul molt superior a la resta de nodes i presten servei a la comunitat científica. Un SC serveix tant per calcular la màxima eficiència d'un parc eòlic com el disseny d'un vàter de baix consum d'aigua, i col·labora, així, a reduir les emissions totals de CO2 del planeta. "Això compensa l'elevat consum elèctric i les emissions que generen les noves tecnologies", observa Ramírez. El problema és que "hem arribat a un punt en què el seu rendiment ha quedat limitat pel seu consum". "El cost de l'electricitat que requereix un SC és superior al de la mateixa màquina", alerta l'enginyer de la UPC. El BSC, que està a la màxima capacitat, consumeix 1,2 megawatts anuals, l'equivalent a un milió d'euros a l'any.

"Els SC són el pilar de la R+D, és fonamental millorar-ne l'eficiència energètica", insisteix Ramírez, coordinador del projecte Mont-Blanc, un consorci entre empreses i centres de recerca europeus per desenvolupar un SC més eficient, basat en tecnologia mòbil. És la primera vegada que s'aplica aquesta tecnologia per dissenyar un SC i s'espera que permeti reduir el consum entre quatre i deu vegades respecte a les tecnologies actuals. El primer prototip s'espera per al 2014.

stats