FINANCES
ELENA FREIXA

Després de la banca ètica, arriben les assegurances ètiques

La cooperativa Arç registra un creixement del 5% enmig de la crisi del sector

La cooperativa Arç podria definir-se com un broker social i solidari que treballa en el camp encara poc conegut de les assegurances ètiques. Els seus defensors creuen que té un potencial de creixement enorme, ja que l’activitat asseguradora està molt lligada al món financer, en què la banca ètica ja ha irromput i té seguidors fidels. Els números corroboren l’optimisme de la cooperativa, que l’any passat va aconseguir una xifra rècord de més de 2.100 noves pòlisses. Mentre que el sector assegurador va patir una caiguda del negoci del 3% a Espanya, Arç va créixer un 5% fins a superar els cinc milions de facturació, explica Jordi Via, soci responsable d’Arç.

El funcionament es basa a tancar acords amb col·lectius (empreses de l’economia social, cooperatives, ONG o federacions) per després comprar paquets de pòlisses a empreses que garanteixin uns requisits ètics. Els socis amb els quals treballa Arç, explica Via, són principalment el grup Atlantis, la companyia d’assegurances DKV -que està acreditada com a asseguradora ètica- i Lagun Aro, l’asseguradora del grup cooperatiu basc Mondragón. “La compra col·lectiva permet reduir el preu mitjà i oferir pòlisses fins a un 40% més barates perquè no és el mateix comprar-ne una que centenars”, defensa Via. El sistema permet que Arç ofereixi un ampli ventall d’assegurances personals, d’automòbil i la llar, assegurances industrials i en el camp de les energies renovables.

Arç assegura que ofereix una gestió transparent per garantir una inversió “socialment responsable” dels diners que aporten els assegurats. Els col·lectius assegurats reben alhora el suport d’Arç a través de vies com el patrocini d’activitats. “Es tracta de tornar a l’essència del que eren les asseguradores: fons d’ajuda mútua que creava un col·lectiu per sufragar possibles incidències d’algun membre”, diu Via.

A Arç hi treballen 14 persones, tècnics que gestionen més de 7.000 pòlisses, fonamentalment col·lectives, ja que la cooperativa no ven assegurances a porta freda. Ja tenen més de 70.000 persones cobertes tant a Catalunya, on va néixer fa 31 anys, com a la resta de l’Estat a través de la xarxa CAES. La cooperativa ha estat la primera d’Europa a rebre el segell de certificació Ethical and Solidarity-based Insurance (ETsHI), que atorga un comitè independent i acredita que els seus productes són ètics i solidaris. -