Empreses 23/03/2014

Crimea i la borsa

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

La revolució popular a Ucraïna ha desembocat en un conflicte diplomàtic internacional de primer ordre. Rússia i els països occidentals continuen negociant perquè no es produeixi un distanciament entre els dos blocs amb potencials conseqüències econòmico-financeres mundials.

En aquest context, els riscos econòmics són potencialment importants, i així ho han plasmat les borses en les seves cotitzacions recentment. Pel que fa a Ucraïna, preocupa la possibilitat que el país faci un default del seu deute. Ucraïna registra importants desequilibris macroeconòmics, amb alts dèficits per compte corrent i fiscals, cosa que ha provocat, entre altres factors, que la seva moneda es depreciés en les últimes setmanes: ha caigut des dels onze dòlars fins als nou. D’altra banda, preocupa molt més com pot afectar la tensió en les relacions entre Rússia, vuitena economia del món, i els països occidentals, tant per les possibles conseqüències geopolítiques com per les econòmiques.

En l’apartat econòmic, les relacions comercials de Rússia amb Occident són estretes. Del mix de comerç exterior rus, el que té més importància estratègica són les seves exportacions de petroli i de gas natural, que representen en tots dos casos prop d’un 30% del total que importa la UE. D’altra banda, l’exposició dels bancs europeus a actius russos és substancial. Per tant, les conseqüències d’un possible distanciament entre Occident i Rússia serien molt importants donats els estrets vincles econòmics comentats.

Amb això, la borsa al mes de març va començar amb una forta correcció dels mercats europeus davant l’augment de la tensió entre Rússia i Ucraïna i la por a un enfrontament armat. La situació ha pressionat a l’alça el preu del petroli, donat el pes de Rússia en els mercats energètics i el fet que el gas rus que arriba a Europa occidental passi per Ucraïna.

Entre les borses europees, la pitjor part se l’emporta l’índex de Moscou, que s’ha desplomat més d’un 10%, alhora que la cotització del ruble rus també ha corregit. La Borsa de Tòquio també ha patit pèrdues aquesta setmana pels temors lligats a la decisió de Crimea de donar suport per una aclaparadora majoria la seva adhesió a Rússia en un referèndum que va confirmar el divorci entre russos i occidentals.

L’impacte financer i econòmic dependrà del desenllaç final. Tot i així, pel que fa a les borses europees, poden arribar a un rebot final aliè a les tensions geopolítiques de la zona després del referèndum celebrat a Crimea, ja que el resultat estava descomptat pels mercats perquè tant la UE com els EUA van anunciar sancions contra líders russos i ucraïnesos.

stats